Správy Rôzne

Súdy počas dňa otvorených dverí navštívili stovky ľudí: Jednalo sa najmä o študentov

Takmer šesť stoviek prevažne mladých ľudí sa bližšie pozrelo na to, ako funguje súdna moc. Súdy navštívili v stredu (25.10.) počas druhého ročníka Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti Európskeho dňa spravodlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Súdy počas dňa otvorených dverí navštívili stovky ľudí: Jednalo sa najmä o študentov
Zdroj: TASR

Takmer šesť stoviek prevažne mladých ľudí sa bližšie pozrelo na to, ako funguje súdna moc. Súdy navštívili v stredu (25.10.) počas druhého ročníka Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti Európskeho dňa spravodlivosti. Zapojilo sa doň šesť krajských, dva okresné súdy a Najvyšší súd SR.

Študenti prejavili záujem

Krajské súdy v Bratislave, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach, ako aj okresné súdy v Žiline a Nitre si pozrelo približne 500 ľudí, prevažne študentov stredných škôl, priblížil Michal Múcska z ministerstva spravodlivosti, ktoré bolo spoluorganizátorom Dňa otvorených dverí. Na jednotlivých súdoch mohli študenti diskutovať so sudcom, navštíviť pojednávanie, prezrieť si priestory súdu.

Prehliadka priestorov súdu sa napríklad uskutočnila aj v Banskej Bystrici, kde je budova krajského súdu národnou kultúrnou pamiatkou. V Košiciach si mladí ľudia mohli okrem iného vyskúšať aj sudcovský talár a v úlohách sudcu, prokurátora, obhajcu či obžalovaného absolvovať simulované pojednávanie.

Súčasťou exkurzie žilinského okresného súdu bolo aj predstavenie pracoviska Registra partnerov verejného sektora, známeho pod názvom „protischránkový register“. Podľa predsedu tohto súdu Jaroslava Maceka bola spätná väzba študentov pozitívna a zaujali ich najmä náramky na monitorovanie osôb v domácom väzení.

Otvorili zaujímavú výstavu

Najvyšší súd (NS) navštívilo takmer sto študentov právnických fakúlt, ktorí diskutovali s jeho sudcami. Predsedníčka súdu Daniela Švecová a podpredsedníčka Jarmila Urbancová zároveň otvorili historicky prvú výstavu fotografií vyhotovených z významných udalostí z diania súdu, priblížil hovorca NS Boris Urbančík. Študentov podľa neho najviac zaujímalo, ako sa môžu stať najskôr asistentom sudcu a neskôr sudcom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM