rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Európa predávala Putinovi zbrane aj napriek embargu

Desať štátov EÚ, vrátane Slovenska, vyvážalo vojenský materiál do Ruska aj po anexii Krymu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Európa predávala Putinovi zbrane aj napriek embargu
Zdroj: TASR/AP

Po anexii Krymu v roku 2014 Európska únia uvalila embargo na predaj zbraní do Ruskej federácie. Napriek sankciám však desať členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, vyvážalo do Ruska vojenský materiál, informuje Der Tagesspiegel.

Diera v sankciách

Exportéri využívali dieru v pravidlách, ktorá pripúšťa „dvojaké využitie“ vojenského materiálu a techniky aj na civilné účely. Nemecký portál však upozorňuje, že vývoz zbraní umožnil aj benevolentný prístup úradov pri povoľovaní výnimiek na vývoz.

Naše osudy sú spojené. Ukrajina patrí do európskej rodiny. Putinov útok je útokom na všetky princípy, ktoré sú pre nás dôležité,“ vyhlásila minulý týždeň predsedníčka Európskej Komisie Ursula von der Leyen.

Ešte minulý rok bola pritom ruská armáda pre európsky obranný priemysel dobrým zákazníkom. Desať členských krajín EÚ vyviezlo v rokoch 2015 až 2020 do Ruska zbrane za 346 miliónov eur.

Slovensko medzi hriešnikmi

Rozhodnutie zakázať vývoz zbraní do Ruska padlo po tom, čo Putinov režim obsadil Krym a pomohol separatistom v Donbase vyhlásiť nezávislosť.

Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Rakúsko, Bulharsko, Česko, Chorvátsko, Fínsko, Slovensko a Španielsko napriek tomu pokračovali v predaji vojenskej techniky a materiálu. „Dokopy členské štáty povolili viac ako tisíc obchodov so zbraňami s Ruskom a odmietli iba necelú stovku,“ informuje Der Tagesspiegel.

Najväčším vývozcom zbraní do Ruska po vyhlásení sankcií bolo Francúzsko, ktoré ruskej armáde predalo napríklad navigačné systémy a infračervené detektory. Je pravdepodobné, že ich Putinov režim používa aj vo vozidlách a vrtuľníkoch útočiacich na Ukrajine.

Druhým najväčším exportérom bolo Nemecko, ktoré väčšinu vojenského materiálu vyviezlo vďaka jeho „dvojakému použitiu“ na civilné účely. Francúzi a Nemci sú spolu zodpovední za takmer 80 percent vývozu zbraní do Ruska.

Ostatné krajiny uzatvárali podstatne menšie obchody, v prípade Slovenska sa počítali v jednotkách miliónov eur.

Mám plné zuby pochybných obchodov, z ktorých má úžitok iba obranný priemysel, ale ubližujú európskej zahraničnej politike a ohrozujú mier,“ reagovala na zistenia nemecká europoslankyňa Hannah Neumann.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM