Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač

Obavy Rómov o svoju bezpečnosť, hliadky holohlavých členov Kotlebovej strany vo vlakoch a všeobecný nárast extrémnej pravice, do ktorej patrí aj SNS – tak opisujú situáciu na Slovensku prestížne francúzske i belgické médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač
Zdroj: TASR

Hoci sme v porovnaní s okolitými krajinami pomerne malá krajina, v hľadáčiku zahraničných médií sa správy z našej krajiny objavujú.

Idylický banskobystrický kraj zhnedol

Veľká reportáž francúzskeho denníka Le Monde vyšla s titulkom „Marián Kotleba, slovenský „führer vo svojom regióne.” Otvorene tak spája predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko s Adolfom Hitlerom a označuje ho za neonacistu.

Banskobystrický kraj opisuje ako idylickú krajinu zalesnených vrchov, ktorá sa stala Kotlebovou baštou a laboratóriom jeho úspechu.

“V tomto regióne so 653 tisícmi obyvateľov, ktorý leží 200 kilometrov od hlavného mesta Bratislavy, si neonacistický líder Marián Kotleba zriadil svoje laboratórium s cieľom získať vplyv aj na národnej úrovni. Najprv sa v roku 2013 stal banskobystrickým županom a neskôr sa jeho strana ĽSNS prvýkrát dostala aj do parlamentu, kde získala štrnásť poslancov,” píše Le Monde.

Skinheadské bitky a zlý Brusel

Prestížny francúzsky denník píše, že ekonomická situácia v Banskej Bystrici nie je zlá, ale podobne ako na celom Slovensku, sú platy nízke a sociálne rozdiely sa stále prehlbujú. Pripomína aj fakt, že krajina sa stále borí s podozreniami z rozkrádania verejných zdrojov a eurofondov, čo Kotleba šikovne využil, aby si budoval povesť bojovníka s korupciou. Inak je to však muž, ktorý je viac zvyknutý na “skinheadské bitky ako na oficiálny protokol.”

“Chcel by zorganizovať referendum o vystúpení Slovenska z EÚ,” uvádza Le Monde a cituje aj Kotlebove výpočty. Podľa nich majú robiť eurofondy banskobystrickému kraju ročnú stratu 10 – 15 miliónov eur.

Rómovia sa boja o život

Portál belgického denníka La Libre sa zameriava na obavy slovenských Rómov z návratu “hnedej epidémie.” Vo francúzštine sa tento výraz používa na označenie fašistov.

“Pred dvoma dňami sme sa dozvedeli, že fašistická strana Mariána Kotlebu vyslala do vlakov hliadky, ktoré majú chrániť slušných ľudí pred “cigánskymi parazitmi,” cituje portál Magdalénu Rothovú z Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu. “Nemôžem tomu uveriť, nemám slov! História sa opakuje, ale neverila som, že sa dočkám niečoho takého v 21. storočí.”

Nárast extrémistov

Portál popisuje Slovensko ako krajinu, ktorá má najvyšší podiel rómskej menšiny na svojom území – žije ich tu 500-tisíc, čo predstavuje deväť percent obyvateľstva. “Obávam sa nárastu diskriminácie a rasizmu,” hovorí Eduard Čonka z úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Znepokojuje ho najmä fakt, že extrémisti širia nenávisť a chcú prevziať spravodlivosť do vlastných rúk.

Belgický portál zdôrazňuje, že na Slovensku rastie extrémna pravica a zaraďuje tam aj vládnu SNS.* “V posledných parlamentných voľbách získala extrémna pravica prvýkrát 29 mandátov. Konkrétne patrí 14 kresiel fašistom z Ľudovej strany Naše Slovensko a 15 poslancov majú nacionalisti zo Slovenskej národnej strany.”*

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Nemci obdivujú Bratislavu ako unikátny mix starého a nového

Foto, ilustračné, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM