Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pod Tatrami sa píše tajný úspešný príbeh!

Samé chvály a výpočet úspechov sa hrnú na adresu Slovenska z ázijských webov. Pre investorov i turistov musí byť naša krajina rajom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pod Tatrami sa píše tajný úspešný príbeh!
Zdroj: TASR

Na portáloch Koreatimes.co a Chinapost.com sa objavil priam oslavný článok, ktorý vynáša Slovensko do nebies ako zasľúbenú krajinu investorov i zahraničných návštevníkov. Opisuje prírodné krásy, slávnu históriu aj úspešnú súčasnosť tak sugestívne, že ázijský podnikateľ si nemôže pre svoj biznis vybrať inú krajinu ako Slovensko. Do článku sa však dostala aj jedna výhrada.

Prehliadaná a úspešná krajina

“Slovensko je európsky tajný úspešný príbeh,” znie titulok článku na ázijských weboch. Začína opisom “úchvatného” Dunaja, ktorý spája Viedeň, Bratislavu a Budapešť, pričom za najfotogenickejšie miesto považuje autor práve vežičky bratislavského hra­du.

“Slovensko je pozitívny príbeh značne prehliadaný veľkými médiami ale dobre známy zahraničným investorom,” píše Koreatimes. Dodáva, že Bratislava bola až do roku 1989 zabudnutá a opustená a to napriek svojej blízkosti k Viedni. Potom však povstala z popola spolu s celým Československom.

Autor neskrýva silné sympatie voči Slovensku a jeho histórii. “V roku 1993 sa Slovensko počas zamatového rozvodu pokojne oddelilo od Československa. Mnohí to vtedy považovali za nerozvážnosť, ale ukázalo sa, že sa mýlili.”

Prečítajte si aj: SVET O SLOVENSKU: Francúzi ospevujú slovenskú Broadway

Zdroj: TASR

Slávna história i súčasnosť

Koreatimes.co aj Chinapost.com už tradične spomínajú, že slovenské hlavné mesto je v tieni Viedne i Budapešti. Vysvetľujú však, že “historicky bola Bratislava, kedysi známa pod maďarským názvom Pozsony, mestom jedenástich kráľovských korunovácií… napriek tomu tento klenot kedysi prekvitajúceho kráľovského mesta nepatrí medzi hlavné turistické destinácie.”

Prečítajte si aj: SVET O SLOVENSKU: V mene otca i syna i svätej rúry z Batizoviec

Poklona za tvrdú prácu

Autor vzdáva Slovensku poklonu, keď píše, že “vďaka tvrdej práci a dobrej politike sa krajina premenila na pluralitnú demokraciu a úspešný ekonomický príbeh.” Cituje tiež vyjadrenie oranizácie Freedom House, ktorá Slovensko tituluje ako jeden z najvýraznejších hospodárskych úspechov spomedzi krajín bývalého sovietskeho bloku.

To všetko robí z krajiny pod Tatrami “jednu z najatraktív­nejších destinácií pre zahraničné investície v Európe.” Podľa portálov to potvrdzujú aj svetové spoločnosti ako Volkswagen, Samsung, či Kia, ktoré sa práve tu usadili. “Priame zahraničné investície dosiahli už v prvej polovici tohto roku 2,6 miliardy dolárov.”

Všetko však má aj svoju tienistú stránku a tá slovenská leží podľa portálov na východe. “Existuje tu nebezpečná závislosť na ruských energetických dodávkach.”

“Zatiaľ čo majestátny Dunaj spája Slovensko so strednou Európou, končiare Vysokých Tatier vyjadrujú odhodlanie tejto malej krajiny vynikať a rásť do výšok,” emotívne uzatvára článok.

Mohlo by vás zaujímať: BRITI O SLOVENSKU: Slovenské jedlo nás priviedlo do kómy, píšu o gastro zážitku

Slovensko je podľa ázijských webov rajom
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM