ELA Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: S Ficom nemáme budúcnosť. Mladí balia kufre, krajina je ZAPADÁKOV

Štvrtá vláda Roberta Fica a nástup Smeru sa stali hnacou vodou na mlyn pre mladých: Aby si zbalili kufre a odišli do zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: S Ficom nemáme budúcnosť. Mladí balia kufre, krajina je ZAPADÁKOV
Zdroj: pixabay.com , TASR/Martin Baumann

Populistický Fico a súčasná vláda robia zo Slovenska druhé Maďarsko pod rukou Viktora Orbána. Krajina je čoraz viac skorumpovaná, premiér sa snaží umlčať médiá, šíri ruskú propagandu, v spoločnosti je plno nenávisti a prevláda ľudská netolerancia. Tak by sa dali zhrnúť slová vyspovedaných Slovákov, ktoré priniesol britský server The Guardian.

Článok s titulkom Odliv mozgov zo Slovenska sa zrýchľuje pod vedením populistického lídra Roberta Fica je pre nás ďalšou negatívnou reklamou vo svete.

Zo Slovenska radšej preč…

The Guardian priniesol niekoľko príbehov tých, ktorých smerovanie Slovenska a celospoločenské dianie prinútilo radšej z krajiny odísť. Jedným z nich je Marek Mikič, mladý DJ, ktorý sa po voľbách a návratu Roberta Fica rozhodol presťahovať do Prahy, hoci si nikdy nemyslel, že rodné Slovensko, kde žijú všetci jeho priatelia, bude musieť opustiť.

Svoju krajinu označuje za stále uzavretejšiu, skorumpovanejšiu a nedržiacu sa prúdu liberálneho Západu. Fico podľa neho Slovensko približuje k Maďarsku premiéra Viktora Orbána, a to napríklad tým, že obaja šíria proruskú propagandu.

Najnovšie sa vláda pustila do čistiek v médiách a umlčať tie nezávislé.

„Voľby pre mňa boli poslednou kvapkou,“ cituje Mikiča The Guardian. „Nehovorím, že v Českej republike je všetko ideálne, ale radšej by som bol tu ako doma.“

Nenávisť v spoločnosti

Podobne to vníma aj dvadsaťtriročný slovenský študent Jakub, ktorý momentálne našiel domov v Prahe. Minulý mesiac si začal plniť sen stať sa pilotom v českej leteckej spoločnosti Smartwings. Cíti sa byť unavený zo skorumpovanej podnikateľskej klímy na Slovensku, ktorej Ficovo zvolenie len nahráva.

„Väčšina ľudí v mojej bubline je úplne frustrovaná výsledkom volieb a aspoň premýšľa o odchode. Slovenská spoločnosť sa neuveriteľne polarizovala a je tam veľmi zadržiavaná agresia,“ hovorí Jakub. Agresiou študent myslí nenávisť namierenú proti menšinám, a to najmä LGBT+ komunite.

„Nemôžem ovplyvniť, či sa z mojich detí stanú gayovia alebo trans,“ vysvetľuje Tatiana Jančáriková, ktorá s rodinou zo Slovenska odišla v minulom roku.

Podľa nej je vychovávať deti v súčasnej slovenskej spoločnosti nemysliteľné. Než odišla do Prahy, pracovala ako expertka na strategickú komunikáciu pre predchádzajúcu vládu. Aktuálna atmosféra v krajine je podľa nej však „úplne neznesiteľná“.

„Praha je liberálnejšia. Je normálne vidieť dvoch chlapov, ako sa drží za ruky na verejnosti. To je niečo, čo chcem pre svoje deti – žiť na mieste, ktoré je slobodné a otvorené,“ zdôvodňuje odchod.

Zapadákov

The Guardian pre ilustráciu uvádza nedávny prieskum, v ktorom 55 percent Slovákov uviedlo, že LGBT+ komunitu považuje za „nemorálnu a dekadentnú ideológiu“. Slovenskí vládni politici navyše len „prilievajú olej do ohňa“, keď hnutie označujú napríklad za „fašistickú ideológiu“.

V krajine s 5,5 miliónmi obyvateľov mladá elita už desaťročia krváca, píše The Guardian a odkazuje na dáta Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Podľa tých odchádza až 20 percent vysokoškolských študentov študovať do zahraničia, zatiaľ čo priemer EÚ sú iba štyri percentá. Ide o tzv. odliv mozgov, vzdelaných ľudí potrebných pre rôzne odvetvia a ďalšie generácie.

Podľa prezidenta Policy Institute v Bratislave Michala Vašečku navyše čísla po nástupe Fica ešte vzrástli. Mladá generácia podľa neho v Slovensko už neverí.

„Akonáhle odídu, už sa nemajú kam vrátiť. Považujú krajinu za zapadákov,“ vysvetľuje. Ich príjemcom je tak logicky kultúrne aj jazykovo blízke Česko, respektíve Praha, ktorá získava skutočnú elitu Slovenska. Tú v českom hlavnom meste podľa Vašečku láka živší trh práce a tolerantnejšiu spoločnosť.

Bali aj veľké firmy

Slovensko neopúšťajú iba šikovní ľudia, balia to aj niektoré veľké firmy. Kvôli korupcii a nepriateľskému prostrediu v oblasti trhu do Česka presídlili napríklad tuzemské firmy HB Reavis, realitný developer, softvérová spoločnosť Eset alebo technologický vývojár Vacuumlabs.

Aj slovenská bezpečnostná konferencia Globsec sa tento rok rozhodla presunúť miesto konania do Prahy, a to potom, čo Fico spoločnosti oznámil odobratie štátnych prostriedkov.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM