TOS Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zomrel slovenský horolezec, osudným sa mu stal najvyšší vrch Ameriky

Tragédia! Pri zostupe z vrcholu najvyššej americkej hory Aconcagua prišiel o život slovenský horolezec Peter Knapo.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zomrel slovenský horolezec, osudným sa mu stal najvyšší vrch Ameriky
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Smutná správa dorazila na Slovensko. V nedeľu ráno bol slovenský horolezec Peter Knapo nájdený mŕtvy. Osudnou sa mu stala najvyššia hora Ameriky Aconcagua. Našli ho v oblasti vo výške vyše 6 700 metrov nad morom.

Informoval o tom server Mendozapost.com s tým, že Peter sa vybral na cestu z tábora sám s cieľom dosiahnuť vrchol.

Išli ho hľadať

39-ročný horolezec si postavil stan v kempe Nido de Cóndores. Odtiaľ v sobotu vyrazil, ale keď odbila polnoc a on sa stále nevrátil, záchranári sa pustili do práce.

Začali sa vypytovať, či ho niekto nevidel. Skupina chilských horolezcov ho videla v oblasti nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 6 900 metrov nad morom. Ešte predtým, ako dorazil na vrchol.

Záchranná hliadka vyrazila o tretej ráno Petra hľadať. Nakoniec ho našli v oblasti nazývanej La Canaleta, vo výške 6 730 metrov na morom.

Jeho telo ležalo na skalách už, žiaľ, bez známok života.

Piata obeť

Peter sa stal piatou obeťou hory Aconcagua v tejto sezóne. Ide o najvyšší vrch v rámci západnej pologule a predstavuje zároveň najvyšší bod Andského pohoria.

Nachádza sa v Argentíne, blízko hraníc s Čile. S výškou presahujúcou 6960 metrov nad morom je tiež tretím najvyšším vrchom mimo Himalájí.

Hora je obľúbeným cieľom pre horolezcov z celého sveta, ale jej výstup je náročný a nebezpečný kvôli extrémnym poveternostným podmienkam a vysokej nadmorskej výške.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM