Rastislav Búgel Zo Slovenska

Tento rok by malo ZANIKNÚŤ 15 detských pohotovostí! ZOZNAM tých, ktoré majú byť na ODPIS

V tomto roku by malo zaniknúť ďalších 15 detských pohotovostí. Ktoré to sú?

Ilustračný obrázok k článku Tento rok by malo ZANIKNÚŤ 15 detských pohotovostí! ZOZNAM tých, ktoré majú byť na ODPIS
Zdroj: Unsplash.com

Portál spravy.rtvs.sk upozornil, že v tomto roku by malo zaniknúť ďalších 15 detských pohotovostí. Desať pohotovostí sa má zrušiť od júna, ďalších päť od novembra. Vlani už zatvorili prvých šesť.

Bojujú za ich zachovanie

Zmeniť vyhlášku, na základe ktorej majú vybrané pohotovosti skončiť, chce aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jeho predseda Jozef Božik už o tom hovoril s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou.

„Rokujeme s nimi, či sú ochotní ísť s nami do zápasu o to, aby ambulantné pohotovostné služby boli zachované. Samozrejme, že tam, kde nie je vôľa, no zbytočne sa tu bude ZMOS o niečo snažiť,“ prezradil Božik.

Čo na to pediatri?

Pediatri ale upozornili, že iba v prípade, že niektoré pohotovosti zatvoria, dokážu zachovať dostupnú zdravotnú starostlivosť.

„Pokiaľ by body ostali tak, ako sú teraz, postupne vzhľadom na vek, zdravotný stav a vôbec stav v primárnej pediatrii by vypadávali lekári zo služieb v týchto pohotovostiach. Nebolo by schopné zabezpečiť toľko pevných bodov pohotovostnej služby,“ povedala pre spravy.rtvs.sk hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Na to, aby sa vyhláška mohla zmeniť a tým pádom by ponechala časť pohotovostí pre deti, ktoré plánujú zrušiť, ostávajú zhruba tri mesiace. Podľa ministerstva aktuálne hľadajú najlepšie riešenie pre všetkých.

Ktoré detské pohotovosti by sa mali zrušiť? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM