Zo zahraničia

Tomu sa povie ŠŤASTIE! Muž najprv vyhral detektor kovov, neskôr našiel vzácny POKLAD

Niektorí ľudia sú skutočné deti šťasteny. To je aj prípad istého Angličana.

Ilustračný obrázok k článku Tomu sa povie ŠŤASTIE! Muž najprv vyhral detektor kovov, neskôr našiel vzácny POKLAD
Zdroj: Unsplash.com

Mickey Richardson z juhozápadného Anglicka môže hovoriť o neuveriteľnom šťastí. Ako informoval portál novinky.cz s odvolaním sa na Daily Mail, muž v tombole vyhral drahý detektor kovov.

O tri mesiace neskôr vďaka nemu objavil v rozbahnenom poli viac ako 230 historických strieborných mincí, ktoré potom predal na dražbe za 23-tisíc libier (necelých 27-tisíc eur).

Vrátil sa aj na druhý deň

Zistilo sa, že mince pochádzajú anglickej občianskej vojny v polovici 17. storočia, pričom sú na nich vyrazené podobizne kráľov Eduarda VI., Jakuba I., Karola I. a kráľovnej Alžbety I.

Odborníci sa domnievajú, že ich do zeme kedysi dávno zakopal farmár, ktorý mince už nikdy nevyzdvihol, pretože pravdepodobne zahynul vo vojne.

„Nemohol som tomu uveriť. Prvý deň som vyhrabal 74 strieborných mincí, čo ma úplne vyčerpalo. Na druhý deň ráno som sa vrátil a hovoril si, že by bolo pekné, keby som ten počet zaokrúhlil na stovku. Nakoniec z toho bolo 234 mincí,“ povedal 63-ročný Mickey .

O peniaze sa bude musieť podeliť

Šťastlivec postupoval podľa zákona a mince odovzdal úradom. Mince preskúmali aj odborníci Britského múzea v Londýne a nález mužovi vrátili. Richardson následne poklad ponúkol v dražbe. Hoci pôvodne očakával, že by za mince niekto mohol zaplatiť 10-tisíc libier, získal viac ako dvojnásobnú sumu.

Všetky peniaze mu však neostanú. V pomere 1:1 sa bude musieť o zárobok podeliť s majiteľom pozemku.

Amatérskym hľadačom pokladov nie je dlho. S dobrodružným pátraním začal niekoľko mesiacov pred nájdením mincí. „Mal som na začiatku iba obyčajný detektor, s ktorým som sa občas prešiel po pláži. Potom som sa ale zúčastnil tomboly na facebookovom profile klubu hľadačov, kde som vyhral prvú cenu – špičkový detektor,“ priblížil Richardson.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM