TOS Zo zahraničia

U susedov to berie útokom nebezpečný PAVÚK, je aj na Slovensku! Čo hrozí po UHRYZNUTÍ?

Vydesení obyvatelia z rôznych regiónov posielajú do médií fotografie jedovatého pavúka.

Ilustračný obrázok k článku U susedov to berie útokom nebezpečný PAVÚK, je aj na Slovensku! Čo hrozí po UHRYZNUTÍ?
Zdroj: Wikimedia commons/Rainer Altenkamp

A odborníci potvrdzujú, že v Poľsku sa vyskytuje čoraz viac. Reč je o pradiarke pestrej, ktorá žije aj na Slovensku a ide u nás o najjedovatejšieho pavúka.

Čím to je?

Platí to aj pre nášho suseda, Poľsko. „Podľa odborníkov jeho zvýšený výskyt je spôsobený klimatickými zmenami v krajine. Pavúk mohol využiť batožinu turistov, ktorí boli pri Stredozemnom mori a tento druh sa začal u nás cítiť dobre,“ cituje slová odborníka server Fakt24.pl.

Pradiarka pestrá môže byť smrteľne nebezpečná pre iný hmyz. Človeka nezabije, ale môže spôsobiť veľmi nepríjemné stavy pripomínajúce chrípku.

Prejavy

„Ranu tvoria dve bodky vzdialené od seba jeden až desať milimetrov,“ ozrejmili odborníci z Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava. Pri uhryznutí môžete podľa slovenských odborníkov čakať intenzívnu bolesť, opuch a sčervenanie rany, zvýšenú telesnú teplotu či sťažené dýchanie.

Pred niekoľkými rokmi sa na Slovensku objavil prípad, keď žena zostala po uhryznutá nejaký čas dokonca úplne paralyzovaná.

Bežne neútočí

Jed pradiarky pestrej obsahuje látky, ktoré útočia na červené krvinky človeka. Antisérum neexistuje. Pradiarska pestrá je najnebezpečnejšia pre deti a seniorov.

Odborníci však poznamenávajú, že na človeka za normálnych okolností neútočí, len v sebaobrane.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM