Tatiana Bóriková Regióny

Udialo sa u susedov

Vražda vo Vranove. Adventné novinky v Prešove. Svidníčan sa stretol s princom Edwardom. Prešovský kraj hľadá najlepších v cestovnom ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Udialo sa u susedov
Zdroj: archív DofE

Vražda vo Vranove

VRANOV NAD TOPĽOU. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Vranove nad Topľou obvinil zo zločinu zabitia 53-ročnú miestnu ženu menom Zlaťa. Žena mala v piatok 2. novembra 2017 pár minút pre 11– tou hodinou dopoludnia v jednom z vranovských bytov na Sídlisku Lúčna po predchádzajúcej hádke, napadnúť nožom 49-ročného Petra.

Zlaťa Petrovi spôsobila ťažkú ujmu a opakovane ho bodla do hlavy. Peter utŕžil dve rany do temena záhlavnej oblasti a tri rany do oblasti tváre. Napadnutý muž následkom zranení dostal šok a vykrvácal. Žena bola zadržaná a umiestnená do cely policajného zaistenia, vyšetrovateľom bude spracovaný podnet na podanie návrhu na jej väzobné stíhanie. Ak bude obvinenej žene vina preukázaná, hrozí jej trest odňatia slobody na deväť až dvanásť rokov.

Svetový deň diabetu

PREŠOV. Svetová federácia diabetu (IDF) vyhlasuje každoročne 14. november za Svetový deň diabetu. Účelom je zvyšovanie povedomia o tomto ochorení, o jeho príčinách, príznakoch, liečbe a komplikáciách. Svetový deň diabetu nám každý rok pripomína, že počet chorých na cukrovku sa stále zvyšuje.

Diabetes mellitus alebo ľudovo cukrovka, patrí medzi závažné chronické ochorenia. V dôsledku akútnych a chronických komplikácii sa významnou mierou podieľa na chorobnosti, invalidite aj úmrtnosti. Podľa štatistických údajov z Národného centra zdravotníckych informácii SR, bolo v roku 2014 v diabeto­logických ambulanciách evidovaných viac ako 339-tisíc pacientov s diabetes mellitus, pričom na Slovensku každoročne pribudne viac ako 22-tisíc nových diabetikov.

V 90 % prípadov ide o diabetes typu 2, pri ktorom najdôležitejším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita.

Adventné novinky v Prešove

PREŠOV. Nezameniteľnú atmosféru blížiaceho sa adventu dotvára aj vianočná výzdoba. Jej rozsvietenie bude súčasťou otvorenia Vianočných trhov v Prešove dňa 24. novembra. Dominantou výzdoby bude aj tento rok Vianočný stromček, ktorý sa vlani predstavil v novej výzdobe. A tohtoročný prešovský advent prináša opäť niekoľko noviniek.

Vianočná výzdoba, ktorá sa tieto dni už inštaluje, sa rozsvieti počas oficiálneho začiatku Vianočných trhov tiež 24. novembra. Výzdoba sa inštaluje aj v ďalších častiach mesta a na sídliskách, kde sa rozsvieti na Mikuláša, 6. decembra. Vianočný stromček spolu s výzdobou bude osadený aj pred Parkom kultúry a oddychu a NS Opál.

Na námestí bude aj tento rok dominantným prvkom Vianočný stromček z lokality Vydumanec. Vianočný stromček rozsvietia počas tradičného podujatia Mikulášska nádielka prešovské deti 6. decembra. Novinkou tohto roka bude aj doplnenie tzv. hviezdneho neba na Svätoplukovej ulici, ktorá bude svietiť celoročne a doplní prvok, ktorý Prešovčania už poznajú z Floriánovej a Metodovej ulice.

Vianočná výzdoba bude svietiť do 15. januára, komponenty hviezdneho neba sú však celoročnou výzdobou. Príkon celej vianočnej výzdoby sa pohybuje na úrovni 45 kW a celková spotreba sa pohybuje na úrovni 21 000 kWh.

Hľadajú sa najlepší v cestovnom ruchu

PREŠOV. Prešovský kraj hľadá najlepších v cestovnom ruchu za rok 2016. Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska pripravila tretí ročník ocenenia Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja.

Verejnosť môže nominovať osobnosti, produkty, zariadenia a zamestnancov, ktorí prispeli k rozvoju cestovného ruchu v kraji v roku 2016. Cestovný ruch je prepojený s rozsiahlym spektrom služieb a aktivít, ktoré vplývajú na jeho kvalitu a celkový rast.

Hlavnou úlohou ocenení Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných. Organizátorom ocenenia je KOCR Severovýchod Slovenska.

Svidníčan sa stretol s princom Edwardom

BRATISLAVA/SVID­NÍK. Dovedna 53 mladých ľudí si vo štvrtok 2. novembra v Bratislave prevzalo prestížnu Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE). Žiak svidníckej Spojenej školy Frederik Ganaj, si prevzal toto ocenenie z rúk veľvyslanca Spojeného kráľovstva na Slovensku Andrew Gartha, počas slávnostného odovzdávania DofE v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave.

Mal možnosť osobne sa stretnúť s princom Edwardom, najmladším synom britskej kráľovnej Alžbety II. a zažiť atmosféru tejto prestížnej akcie. Spojená škola vo Svidníku patrí medzi už skoro 150 miestnych centier zapojených do tohto programu a umožňuje žiakom prekonávať samých seba. V rámci programu na sebe účastníci pracujú a zlepšujú sa.

Pravidelne vykonávajú aktivity v troch oblastiach: šport, talent a dobrovoľníctvo tak, aby si splnili svoje ciele. Program je jedinečný v tom, že mladí ľudia si v jednotlivých oblastiach sami volia aktivity, ktoré ich bavia alebo zaujímajú a prekonávajú tak vlastné limity.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM