Zo zahraničia

USA: Vedeli ste, že za dátumom prezidentských volieb sú nedeľné omše i žatva?

Americké prezidentské voľby sa podľa ústavy musia konať vždy v utorok po prvom novembrovom pondelku. Prečo je to tak?

Ilustračný obrázok k článku USA: Vedeli ste, že za dátumom prezidentských volieb sú nedeľné omše i žatva?
Zdroj: TASR/AP

Má to praktické vysvetlenie. „Voľby boli takto koncipované pred viac ako 200 rokmi, keď boli Spojené štáty americké poľnohospodárskou krajinou. Voľby boli už po žatve, avšak ešte pred zimou. A v utorok preto, že Amerika je veľká krajina, na voľby bolo treba cestovať a v nedeľu treba ísť do kostola,“ uviedol v diskusii na TASR TV zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

Pevne sú stanovené aj ďalšie volebné termíny – víťazný kandidát napríklad skladá prísahu a ujíma sa funkcie napoludnie 20. januára nasledujúceho roku.

Neštandardné korona voľby

Tohtoročné voľby podľa Demeša prebiehajú v neštandardných podmienkach koronavírusovej krízy a očakávaná mimoriadne vysoká účasť naznačuje, že samotní Američania považujú hlasovanie za dôležitú politickú križovatku.

„V týchto voľbách je asi 230 miliónov oprávnených voličov a okolo 100 miliónov volí predčasne – či už vhodením lístka, alebo poštou. Je to bezprecedentná situácia,“ povedal.

Pri výbere kandidáta sú podľa Demeša pre Američanov kľúčové najmä ekonomické a sociálne témy, pričom veľkú úlohu zohráva aj prístup k riešeniu pandémie koronavírusu. „Zahraničná politika je v prioritách voličov podľa prieskumných agentúr asi na šiestom mieste,“ upozornil Demeš.

Dodal, že Európska únia zostane kľúčovým politickým partnerom Spojených štátov bez ohľadu na to, ktorý z dvoch kandidátov zvíťazí; rozdiely v prístupe k zahraničnej politike sú však medzi nimi zreteľné.

Kto vyhrá?

Kým kandidát Demokratickej strany Joe Biden je podľa Demeša dlhoročným znalcom zahraničných vzťahov a uprednostňuje multilaterálne riešenia vrátane podpory demokracie a ľudských práv, koncept súčasného prezidenta a republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa je viac zameraný na získavanie konkrétnych výhod pre USA v jednotlivých záležitostiach.

„Trump zrušil Parížsku klimatickú dohodu, vystupuje zo Svetovej zdravotníckej organizácie. Zmenil aj niektoré vzťahy k Európskej únii, napríklad sa mu páčil brexit,“ poznamenal Demeš.

Na druhej strane, Trump mal nadštandardne dobré vzťahy so severným susedom Slovenska, Poľskom, a jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo pred rokom navštívil aj Bratislavu. Za skôr pozitívny označil Demeš i postoj Trumpa k Severoatlantickej aliancii.

Aktuálne americké voľby sú podľa Demeša výrazne ovplyvnené témou koronavírusu. „Spojené štáty sú rekordérom v počte úmrtí na COVID-19, doposiaľ tam zomrelo viac ako 220-tisíc ľudí. Je to obrovská rana, ktorú v dôsledku pandémie zakúšajú. Došlo tam k ekonomickému i sociálnemu prepadu a k polarizácii spoločnosti,“ povedal.

Možno príde zvrat

Keby nebolo pandémie, podľa Demeša by bol pravdepodobne favoritom Trump. Z jeho počiatočného zľahčovania tohto problému však profituje Biden, ktorý vedie aj vo väčšine prieskumov.

„Je to zložité – prieskum verejnej mienky často niečo ukazuje, ale napokon sentimentálny moment v úplnej koncovke môže spôsobiť, že kandidát na seba strhne pozornosť,“ poznamenal Demeš.

Voľby podľa neho môžu popri štandardnej kampani ovplyvniť aj „špinavé“ metódy negatívnych kampaní a sociálne siete, ktoré do istej miery odsúvajú do úzadia donedávna dominantné televízne diskusie.

Američania v utorok rozhodujú o tom, či súčasný prezident Donald Trump zostane v Bielom dome ďalšie štyri roky. Trumpovým vyzývateľom je demokratický kandidát Joe Biden, ktorý bol viceprezidentom v ére úradovania prezidenta Baracka Obamu (2009–2017). Trump je v poradí 45. americkým prezidentom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM