Regióny Zo Slovenska

V čom ukrývali vzácnosti kedysi? FOTO unikátneho trezora zo zámku v Humennom

Viac než 140 000 zbierkových predmetov spravuje Vihorlatské múzeum v Humennom a medzi nimi aj tento unikátny celokovový trezor. Pozrite si foto.

Ilustračný obrázok k článku V čom ukrývali vzácnosti kedysi? FOTO unikátneho trezora zo zámku v Humennom
1
Galéria
Zdroj: TASR

Unikátny celokovový trezor, ktorý sa nachádza v pánskom krídle renesančného zámku v umelecko-historickej expozícii Vihorlatského múzea (VM) v Humennom, bol vyrobený v 17. storočí.

Dosahuje výšku 63 cm, široký je 101 cm a hlboký 63 cm. „Kovová konštrukcia spočíva na štyroch kolieskach, ktoré uľahčovali jeho mobilitu. Vonkajšia strana je spevnená sieťou kovových pásov upevnených nitmi. Na bokoch sa nachádza pôvodné kovanie a masívna úchytka v tvare pretiahnutého písmena C. Ďalšia obdobná úchytka je aj na čelnej stene trezoru spolu s tromi zabudovanými masívnymi zariadeniami na uzamykanie,“ priblížila Ivana Strakošová z VM.

Na vonkajšej strane trezorového veka sa nachádzajú tri zámky s kľúčmi. „Na vnútornej strane veka je trezorová plocha zdobená odnímateľnou mrežou, pod ktorou sa skrýva zložitý uzamykací systém. Vnútro trezoru je vyložené kovovými plechmi upevnenými nitmi,“ uviedla ďalej historička z miestneho múzea.

Doplnila, že na zadnej vnútornej strane sa zachoval nápis „Renovatum 1819. per. Comites Franciscu et Emericum Haller de Hallerbo“ (Renovované v roku 1819 z láskavosti Františka a Emerána Hallera). Výrobca tohto renesančného trezoru je neznámy.

Titulné foto: ilustračné

NA FOTKE: Unikátny trezor nachádzajúci sa v humenskom zámku
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM