Prokop Slováček Zo Slovenska

V Deň Ústavy politici definitívne pochovali štvorkoalíciu

Politici si nedopriali voľno ani v Deň Ústavy SR, ktorý si dnes pripomíname. Vlády sa definitívne ujala trojkoalícia.

Ilustračný obrázok k článku V Deň Ústavy politici definitívne pochovali štvorkoalíciu
Zdroj: TASR

Predsedovia politických strán Smer-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali dnes na Bratislavskom hrade novú Koaličnú dohodu. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov.

Sieť sa vo vláde neudržala

Zmeny pomerov v doterajšej koalícii spustil prestup piatich poslancov Siete do klubu Mosta-Híd. Strana Bélu Bugára sa tak s 15 poslancami dostala na úroveň SNS. V Sieti zostali len expredseda Radoslav Procházka a Alena Bašistová. Lídri však už skôr vyhlásili, že koalícia má naďalej 81 hlasov v parlamente, rátajú teda aj s Procházkom a Bašistovou.

Presuny poslancov tiež spôsobili, že Sieť prišla o jediné ministerstvo, ktoré mala. Novým šéfom rezortu dopravy sa po Romanovi Brecelym stal Árpád Érsek (Most-Híd). Posty štátnych tajomníkov si po Sieti rozdelili Most-Híd a SNS.

Prečítajte si aj: Andrej Danko vidí parlament ako najsvätejšie miesto s najlepšími zákonmi

Kiska: Ústava je náš rodný list

Podpis novej „trojkoaličnej“ zmluvy sa udial práve v deň, keď si pripomíname 24 rokov od chvíle, keď sa Slovensko dočkalo schválenia základného zákona štátu, Ústavy SR.

Ústava je písmom, na ktorom stojí celá naša republika. Je rodným listom. Na sociálnej sieti to vyhlásil prezident Andrej Kiska. „Dnešný sviatok by sme mohli vnímať ako deň slušnosti, spolupatričnosti, spravodlivosti a zodpovednosti voči nášmu štátu – Slovenskej republike.“ Ústava je zmluvou medzi všetkými občanmi a je zároveň zárukou občianskych práv, návodom na použitie.

Fico: Je to naša civilná biblia

„Som jediný aktívny politik, ktorý hlasoval za ústavu, pretože ostatní, čo hlasovali, už buď nie sú v politike, alebo sa verejne neangažujú,“ reagoval premiér Robert Fico.

„Ja ústavu niekedy nazývam aj civilnou bibliou. Dokument, ktorý predovšetkým z hľadiska ľudských práv obsahuje katalóg, ktorý je porovnateľný s kýmkoľvek na svete."

Prečítajte si aj: Ficov sľub Vranovčanom: Najviac pracovných miest vznikne tu!

V Deň Ústavy politici definitívne pochovali štvorkoalíciu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM