Webnoviny - Svet

V MHD v Ružomberku vyššie cestovné o 10 centov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto : SITA/Nina Bednáriková RUŽOMBEROK 26. marca (WEBNOVINY) – V ružomberskej mestskej autobusovej doprave sa zvýši základné cestovné o 10 centov. Informáciu o zmene tarify, ktorú predložil dopravca SAD Liorbus Ružomberok, zobrali na vedomie poslanci mestského zastupiteľstva. „Základné cestovné, ktoré je v súčasnosti 40 centov, upravíme na 50 centov. Zdrojmi financovania v mestskej autobusovej doprave je náhrada straty od radnice a cena za cestovné od obyvateľov. Nechceme siahať na zníženie obslužnosti, to znamená obmedziť spoje vo večerných hodinách. Problém financovania mestskej dopravy sme s mestom riešili od novembra minulého roku. Ide o jedinú cestu ako zachovať súčasný počet spojov a rozsah zliav. Po pol roku budeme zmeny vyhodnocovať. V žiadnom prípade nejde o to, aby sme na tejto doprave zarábali,“ konštatoval riaditeľ dopravy SAD Liorbus Jozef Kendera.

Poznamenal, že za zvýšením ceny je aj úbytok cestujúcich a možnosti rozpočtu mesta. Ubezpečil, že v tomto ani budúcom roku sa cestovné už nebude zvyšovať. „Jedine ak by do vývoja negatívne zasiahol vývoj ceny nafty,“ podotkol. Mestská doprava bola v minulom roku dofinancovaná z radnice vo výške 196-tisíc €. V tomto roku radnica na stratu vznikajúcu pri prevádzke prispeje 220-tisíc €. „V tejto čiastke je však zahrnutý náklad z investície do kúpy ekologických autobusov na plyn,“ podotkol.

Posledné zvýšenie cien o dve koruny bolo od 7. januára 2008. Súčasným zvýšením o 10 centov, čiže o tri koruny, sa cestovné v mestskej autobusovej doprave dostáva na úroveň cien prímestskej autobusovej dopravy, ktoré je platné od 13. júla 2007. So zmenou ceny musia Ružomberčania a návštevníci mesta počítať od 12. apríla.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM