Rastislav Búgel Zo Slovenska

V obchodoch nás čaká veľká ZMENA: Slovensko chce ZAKÁZAŤ mikroténové vrecká

Iba v najväčších obchodoch na Slovensku sa ročne minú stovky miliónov plastových vreciek. Už onedlho by sa to mohlo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku V obchodoch nás čaká veľká ZMENA: Slovensko chce ZAKÁZAŤ mikroténové vrecká
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Boj proti plastovému odpadu pokračuje. Už niekoľko rokov napríklad v obchode nedostanete bezplatnú plastovú tašku. Ak ju chcete, musíte si ju jednoducho kúpiť.

Proti jednorazovým obalom nebojuje len Európska únia. Rázny krok chystá aj naše ministerstvo životného prostredia.

Nariadenie pre celú EÚ

Ako informoval portál tvnoviny.sk, zákaz, ktorý sa týka mikroténových vrecúšok, ešte vlani predbežne odsúhlasil europarlament. „Cieľom je znížiť jednorazové plasty, ktoré využijeme pár minút a vyhodíme,“ povedal podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Zákaz jednorazových obalov sa bude okrem potravín týkať napríklad aj hotelovej kozmetiky. Myslelo sa aj na výnimky, ktoré budú platiť napríklad pri mäse alebo mliečnych výrobkoch, teda veciach, pri ktorých je takáto forma obalu nevyhnutná z hygienických dôvodov.

Slovensko možno predbehne Brusel

Ako informoval server, skôr ako príde nariadenie z Bruselu, môže mikroténové vrecúška zakázať naša vláda. „Ministerstvo v tejto súvislosti pripravuje zmenu legislatívy, ktorou sa zakáže predaj mikroténových vreciek a ich nahradenie za plne kompostovateľné vrecká,“ cituje portál vyjadrenie envirorezortu.

V najväčších slovenských obchodných reťazcoch sa každý rok minie približne pol miliardy takýchto vreciek.

Navrhujú preto, aby si za ne ľudia museli zaplatiť. Ich ekologické alternatívy sú totiž výrazne drahšie.

Rozdielne názory

Tak ako si do obchodu nosíme vlastné nákupné tašky, onedlho možno budeme používať aj vlastné vrecúška napríklad na zeleninu a ovocie. Portál dáva za príklad napríklad Nový Zéland, ktorý sa stal prvou krajinou, ktorá úplne zakázala mikroténové vrecúška.

Ako vždy, aj v tomto prípade bude zrejme potrebné doladiť detaily. Viacerí europoslanci totiž upozorňujú na niekoľko problémov. „Nepovažujem túto iniciatívu za nevyhnutnú. Neviem si predstaviť, akou rukavicou budeme nakladať a skúšať chlieb,“ povedala pre tvnoviny.sk Monika Beňová. Martin Hojsík však upozornil, že na to ľudia môžu použiť kliešte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM