Webnoviny - Svet

V roku 2009 ochorelo na tuberkulózu v SR 11 detí

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP POPRAD 24. marca (WEBNOVINY) – V roku 2009 sa na Slovensku vyskytlo 11 prípadov ochorenia na tuberkulózu u detských pacientov vo veku do 15 rokov. „Problémovou oblasťou je predovšetkým východné Slovensko, a to Prešovský a Košický kraj,“ uviedla primárka oddelenia detskej tuberkulózy Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci Martina Miškovská.

Nízky výskyt tuberkulózy u detí je odrazom celkovej situácie, keď na Slovensku v minulom roku zaznamenal Národný register tuberkulózy SR vo Vyšných Hágoch historicky najnižší výskyt tohto ochorenia. Incidencia na tuberkulózu klesla na Slovensku na 9,49 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Liečebný ústav v Dolnom Smokovci je jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku, ktoré sa komplexne venuje diagnostike a následnej liečbe detského pacienta s tuberkulóznym ochorením. Liečba v optimálnom prípade trvá na lôžku minimálne dva mesiace. Od konca minulého roka má liečebný ústav v Dolnom Smokovci samostatnú izbu a prístrojové vybavenie v hodnote 12 650 eur, umožňujúce nepretržité monitorovanie detských pacientov s tuberkulózou.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM