Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Vagnerovci nečakane CÚVLI! Prigožin zastavuje postup svojich mužov na Moskvu

Odhodlaný šéf žoldnierov prišiel s nečakaným rozhodnutím. Súhlasil, že jeho ľudia od postupu na Moskvu cúvnu.

Ilustračný obrázok k článku Vagnerovci nečakane CÚVLI! Prigožin zastavuje postup svojich mužov na Moskvu
Zdroj: TASR/AP

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP.

Záhadný plán

Podľa britskej stanice BBC Prigožin vo svojej hlasovej správe zverejnenej na sociálnych sieťach oznámil, že konvoje jeho žoldnierov sa vrátia do poľných táborov „podľa plánu“. O aký plán ide, Prigožin nespresnil.

Uviedol, že jeho muži za deň prešli 200 kilometrov, nedostali sa do Moskvy a „nepreliali ani kvapku krvi“. „V záujme toho, aby k tomu v budúcnosti nedošlo“, Vagnerova skupina „obracia svoje kolóny a vydáva sa (na cestu) opačným smerom – do poľných táborov podľa plánu,“ vyhlásil Prigožin.

Chystali sa na Moskvu

Agentúra Reuters medzičasom informovala, že konvoj vagnerovcov pod vedením spoluzakladateľa tejto polovojenskej formácie Dmitrija Utkina sa blíži k jednému z predmestí Moskvy.

Podľa zdroja blízkeho separatistickej Ruskom okupovanej Doneckej ľudovej republike je v tejto kolóne približne 5000 ozbrojencov.

Zdroj, ktorý sa v minulosti podľa Reuters ukázal ako spoľahlivý, dodal, že Prigožin mal k dispozícii celkovo do 25.000 bojovníkov a že v juhoruskom meste Rostov na Done, ktorý vagnerovci obsadili v sobotu ráno, ich bolo približne 5000.

Podľa citovaného zdroja plán velenia vagnerovcov spočíval v tom, že ich jednotky zajmú pozície v jednej z husto zastavaných oblastí Moskvy.

Rokoval s Lukašenkom

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že o zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Výsledkom rokovaní je, že „dospeli k dohode o neprípustnosti rozpútania krviprelievania na území Ruska“, pričom Prigožin prijal Lukašenkov návrh „zastaviť pohyb ozbrojencov Vagnerovej skupiny v Rusku a podniknúť ďalšie kroky na deeskaláciu napätia“.

Putin ďakuje

Lukašenko telefonicky informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o pozitívnom výsledku svojich rokovaní s Prigožinom. Putin sa Lukašenkovi poďakoval za vykonanú prácu.

Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na správu ruskej tlačovej agentúry Interfax. RFE/RL dodala, že šlo o druhý telefonát Putina a Lukašenka uskutočnený v sobotu – prvýkrát spolu hovorili dopoludnia, keď ruský prezident informoval o situácii v Rusku v súvislosti so vzburou vagnerovcov.

„V súčasnosti je na stole absolútne výhodný a prijateľný variant riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov Vagnerovej skupiny,“ tvrdí Lukašenkova tlačová služba vo vyhlásení citovanom stanicou RFE/RL. Žiadne podrobnosti sa vo vyhlásení neuvádzajú. Vo svojej poslednej hlasovej správe sa Prigožin o rokovaniach s Lukašenkom nezmienil, uviedla britská stanica BBC.

Jednodňová vzbura

Putin predtým označil Prigožinovo konanie za vlastizradu a ozbrojenú vzburu. Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) proti Prigožinovi začala trestné konanie a predstavitelia ruských vládnych a bezpečnostných zložiek na rôznych úrovniach prisľúbili potlačenie vzbury.

Vzbura vagnerovcov sa začala v piatok, keď Prigožin obvinil ruské vojenské velenie z raketových útokov na tábory Vagnerovej skupiny v tyle a zo zodpovednosti za smrť príslušníkov svojich polovojenských oddielov.

Britská stanica BBC informovala, že nateraz neexistuje žiadne nezávislé potvrdenie Prigožinových obvinení a ruské ministerstvo obrany všetko popiera.

V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v meste Voronež a že majú v úmysle „ísť na Moskvu“. Cieľom tohto „pochodu spravodlivosti“ je dosiahnuť zosadenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM