Rôzne

Valí sa k nám búrlivé počasie: Silný vietor, búrky i výstrahy!

Obdobie sucha na Slovensku zdá sa čoskoro skončí. Budúci týždeň by mal priniesť početnejšie zrážky vrátane búrok.

Ilustračný obrázok k článku Valí sa k nám búrlivé počasie: Silný vietor, búrky i výstrahy!
Zdroj: TASR

Počasie na Slovensku sa začne v závere týždňa meniť. V piatok sa začne na brázde nízkeho tlaku vzduchu, spojenej s tlakovou nížou nad Barentsovým morom, prehlbovať samostatná tlaková níž. Po jej prednej strane postúpi v sobotu do strednej Európy studený front.

Výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva na piatok a sobotu pre všetky regióny teploty pod nula stupňov Celzia. Výstrahy pred nízkymi teplotami platia v nočných a skorých ranných hodinách, uvádza sa na webe SHMÚ.

„Studený front prinesie v sobotu prvé zrážky, vyskytnúť sa môžu aj búrky, silnejší vietor, ochladenie a na sever a východ územia aj zrážky. Tie by mali byť neusporiadané a malo by preto skôr ísť o nesúvislé prehánky, ojedinele aj búrky,“ informuje portál iMeteo.sk.

Kto sa cez víkend zrážok nedočká, ten sa môže tešiť na nasledujúci týždeň.

Daždivý týždeň

Modely GFS, ECMWF aj Arpege sa už niekoľko dní zhodujú na rovnakom scenári. Začiatkom nasledujúceho týždňa by sa v oblasti severného Stredomoria mala prehĺbiť rozsiahla tlaková níž.

Pre naše územie to tak bude znamenať prílev síce teplého, no aj vlhkého vzduchu od juhu. Modely rátajú s početnými zrážkami vo viacerých krajinách na Balkáne a vo východnej časti strednej Európy vrátane Slovenska.

Budúci týždeň by nemal byť len daždivý a mimoriadne premenlivý, no modely rátajú aj s prvými výraznejšími búrkami tohto roka.

Pravdepodobnosť daždivého týždňa je veľmi vysoká, sucho tak na Slovensku môže konečne skončiť. O ďalšom vývoji situácie, najmä nasledujúceho víkendu vás budeme informovať.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM