Tlačové správy

Vďaka čomu sú spaľovače tuku naozaj efektívne?

Spaľovače tuku nie sú zázračným prípravkom na chudnutie, ale môžu vám s ním pomôcť. Bez pestrej stravy s vyváženým obsahom živín a vitamínov a pravidelného tréningu chudnúť nebudete, teda aspoň nie zdravo.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka čomu sú spaľovače tuku naozaj efektívne?
Zdroj: VH-studio/Shutterstock.com

Ako a kedy teda užívať spaľovače tuku a pre koho sú vhodné?

Čo sú spaľovače tuku?

Spaľovače tukuvýživové doplnky, ktoré podporujú chudnutie. Takýto efekt však sľubujú najrôznejšie doplnky a nie vždy je to pravda. Ak si vyberiete overený produkt, naozaj môže prispieť k tomu, aby ste sa nadbytočných kíl zbavovali o niečo ľahšie. Určite to ale nepôjde bez cvičenia a vyváženej stravy.

Spaľovač tukov môže byť viaczložkový alebo jednozložkový. Tento prípravok funguje tak, že zložky v ňom obsiahnuté ovplyvňujú využívanie zásob tuku v tele. Ak sa tuk začne využívať ako zdroj energie, podporí sa redukcia hmotnosti.

Ako fungujú spaľovače tuku?

Existuje niekoľko druhov spaľovačov, pričom každý funguje na trochu inom princípe. Termogénne spaľovače tukov zrýchľujú transformáciu tuku na energiu. Nájdete v nich L-karnitín, taurín, HCA či synefrín.

Druhým typom sú spaľovače tuku, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny. Ovplyvňujú chemické prenášače, ktoré zodpovedajú za látkovú premenu tuku a cholesterolu. V týchto nájdete najčastejšie zložku CLA.

Poznáme tiež blokátory tukov, ktoré na seba viažu tuk a vylučujú ho z tela. Podobne fungujú blokátory sacharidov, ktoré však na seba viažu uhľohydráty. Dostupné sú aj doplnky výživy, ktoré znižujú chuť do jedla.

Ako podporiť chudnutie?

Chudnutie nie je jednoduchý ani rýchly proces, ale dá sa zvládnuť, ak k nemu pristúpite s rozumom. Na efektívne chudnutie sú dôležité proteíny, ktoré majú aj iné funkcie, ale fungujú tiež ako spaľovač tuku v tele.

Proteíny môžete doplniť stravou bohatou na bielkoviny. Ak chcete mať istotu, že ste ich prijali dostatok, vhodné sú rôzne doplnky stravy so srvátkovým proteínom. Pre športovcov sú dôležité proteíny aj kvôli budovaniu a udržaniu svalovej hmoty.

Čo sa týka stravy, do jedálnička by ste mali zaradiť zdravé tuky. Takéto tuky vás zasýtia na dlhší čas, takže nebudete tak skoro pociťovať hlad. Na druhej strane by ste mali obmedziť príjem nezdravých tukov, ktoré práve dopomáhajú ukladaniu tuku v tele. S chudnutím vám preto príliš nepomôžu, skôr naopak. Obmedziť alebo vylúčiť by ste mali aj rafinované sacharidy.

Vyspite sa do krásy a štíhlejšej postavy

Kvalitný spánok je dôležitá súčasť chudnutia. Ak spíte málo, resp. nemáte dostatočne dlhý a kvalitný spánok, ovplyvňujú sa tým aj hormóny, ktoré zvyšujú vašu chuť do jedla. Spať by ste mali denne 7 – 9 hodín. Nejde len o chudnutie, spánok je nevyhnutný pre regeneráciu a tiež pre fyzické aj psychické zdravie.

Nedostatok spánku môže mať za následok zhoršenie koncentrácie, prehnané reakcie v stresujúcich situáciách a fyzickú únavu. Pri pravidelnom nedostatku aj zvýšenie rizika vzniku cukrovky či srdcových chorôb.

Silový tréning a chudnutie

V spojitosti so stratou hmotnosti sa viac hovorí o kardio tréningu. Lepší efekt sa však dá dosiahnuť, ak kardio kombinujete so silovým tréningom. Okrem lepšieho spaľovania tukov je silový tréning cestou k budovaniu svalovej hmoty, ale aj k lepšiemu držaniu tela.

Pri cvičení si osvojíte pohybové vzorce, ktoré využijete tiež v bežnom živote. Ak vás tréning v posilňovni omrzí, zašportujte si vonku. Je pravda, že v peknom počasí je to príjemnejšie, ale termoprádlo vás zahreje aj pri zimných outdoorových aktivitách.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: LightField Studio/Shutterstock.com
Zdroj: Seocentrum s.r.o.
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM