Zo Slovenska

Vďaka šikovným rukám tradícia nevymiera. Unikátna paličkovaná čipka má svoj festival

V Krakovanoch pri Piešťanoch zažívajú víkendový Festival paličkovanej čipky. Čipkárky z rôznych regiónov Slovenska, ale aj Maďarska, Čiech, Rakúska, Chorvátska, Veľkej Británie a Dánska vzdali hold čipke, ktorá je v medzinárodnom meradle unikátom.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka šikovným rukám tradícia nevymiera. Unikátna paličkovaná čipka má svoj festival
Zdroj: TASR

Spôsobom výroby i farebným vzorom nemá vo svete obdobu. „Čipka sa v Krakovanoch paličkuje s piatimi paličkami – bábencami, všade inde vo svete iba so štyrmi,“ vysvetlila technológiu riaditeľka festivalu Daniela Piscová z občianskeho združenia Bábence.

Zahraničné delegácie

Čipku v Krakovanoch paličkujú na valci – babe, má geometrický vzor, je viacfarebná a svojím celkovým vzhľadom vraj ľahko zameniteľná s výšivkou. Aj pre jej jedinečnosť je stále veľa záujemcov na Slovensku i v zahraničí, ktorí majú záujem naučiť sa takto paličkovať.

Do Krakovian podľa Piscovej neváhajú prísť aj celé delegácie čipkárok zo zahraničia spoznať know-how. Krakovianske čipkárky to teší, hlavne preto, že pred nejakým časom hrozil krakovianskej paličkovanej čipke úplný zánik a tradícia prežila iba vďaka jednej miestnej žene. Festival nachystali Bábence k 20. výročiu vzniku Klubu paličkovanej čipky, ktorý bol ich predchodcom.

Pocta paličkárovi

„Pripravili sme štyri výstavy,“ povedala Piscová. V kultúrnom dome je to Pocta Víťazoslavovi Mišíkovi, svetoznámemu piešťanskému paličkárovi, ktorý je autorom aj viacerých kníh, svoje práce vystavujú aj študenti Strednej odbornej školy Rakovice pod názvom Krása paličkovania v symbióze s prírodou.

Na výstavke Do ruky vystružlikané možno vidieť 2023 kusov paličiek zo zbierky Vladimíra Glasnáka, ktorá je pravdepodobne najväčšou v Európe, ak nie aj na svete.

V miestnom etnografickom múzeu Za Krakovskú bránu je inštalovaná výstava Krakovianska čipka ako súčasť ľudových odevov a jej použitie v súčasnosti.

Súčasný trend

Popritom pripravili organizátori aj workshopy paličkovanej čipky, módnu prehliadku Valašského krajkárskeho spolku. „Paličkovaná čipka je stále súčasťou bežného života. Je na odevoch, ako módny doplnok, my v Krakovanoch vyrábame aj tašky, kravaty, obrusy, vianočné ozdoby, obrázky,“ dodala Piscová.

Okrem toho vystúpia aj folklórne súbory Krakovanček či Žito a so zdravicou prídu aj fujaristi zo Slovenska, ktorí práve v tomto termíne majú svoj zraz na pozvanie fujaristu Petra Žitňanského.

Čítajte aj: Bety (34) z dedinky pri Kremnici dostala ponuku, aká sa neodmieta: Bude piecť pre prezidenta!

Paličkovanie čipkovanie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM