Monika Hanigovská Rôzne Zo Slovenska

Veľká pocta pre O. Boteka Trnavskej univerzity: Dostal sa medzi Hawkinga a Dickensa!

Dostalo sa mu veľkej pocty. Ondrej Botek z Trnavskej univerzity sa stal členom britskej Kráľovskej spoločnosti umenia. Je tak šiestym Slovákom so svetovým vyznamenaním vôbec.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre O. Boteka Trnavskej univerzity: Dostal sa medzi Hawkinga a Dickensa!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Šiestym Slovákom, ktorý sa stal členom britskej Kráľovskej spoločnosti umenia (Royal Society of Arts – RSA) je vedúci Katedry sociálnej práce Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce na Trnavskej univerzite v Trnave Ondrej Botek.

Získaním titulu Fellowship of RSA (Člen RSA) sa zaradil do spoločenstva, do ktorého patria napríklad popredný svetový fyzik Stephen Hawking, spisovateľ Charles Dickens, americký autor, vedec, diplomat, vynálezca a jeden z vodcov americkej revolúcie Benjamin Franklin, ktorého patrónkou je v súčasnosti britská kráľovná Alžbeta.

Pôsobil v juhovýchodnej Ázii

Členstvo získal Botek za svoje pôsobenie v rámci projektu kliniky House of Family v kambodžskom hlavnom meste Phnom Penh, kde pracoval v rokoch 2004–2012 ako sociálny pracovník a manažér. Miesto je známe mimoriadne veľkým výskytom HIV.

„Na klinike sme spolu s kolegami pomohli približne 250 deťom. Spočiatku, keď sme kliniku a sirotinec otvorili, deti sme vyhľadávali v oblastiach, o ktorých sme vedeli, že je tam veľký výskyt HIV. Neskôr už naše zariadenie miestni poznali a choré deti nám zvážali,“ spomína Botek na svoje pôsobenie v juhovýchodnej Á­zii.

Titul je znakom prestíže

Dodal, že titul je v zahraničí, najmä vo Veľkej Británii, známkou prestíže. „Členmi sú významní ľudia z celého sveta. Som hrdý, že môžem patriť medzi nich. Zároveň si, samozrejme, uvedomujem zodpovednosť, ktorá mi týmto prináleží, a síce naďalej prispievať k rozvoju spoločnosti. Verím, že pôsobením na Trnavskej univerzite, teda vzdelávaním mladých ľudí, publikovaním a pokračovaním na projektoch v Kambodži si členstvo v kráľovskej organizácii obhájim,“ povedal Botek, ktorý pravidelne prednáša na univerzitách vo Viedni, Debrecíne, Ostrave, Katoviciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM