Zo Slovenska

Veľký návrat ZNÁMEHO obchodného reťazca: TÁTO sieť potravín Bratislavčanom chýbala!

Obľúbený reťazec, ktorý mal v hlavnom meste iba dve menšie predajne, sa vracia vo veľkom štýle.

Ilustračný obrázok k článku Veľký návrat ZNÁMEHO obchodného reťazca: TÁTO sieť potravín Bratislavčanom chýbala!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Medzi Slovákmi obľúbená sieť obchodov sa vracia naspäť do Bratislavy. Po 12-ročnom výpadku chystá veľkú predajňu v nákupnej zóne Národného futbalového štadióna (NFŠ). Ako prvé o tom informovali Hospodárske noviny. Reč je o COOP Jednote, ktorá plánuje otvoriť jednu zo svojich najväčších predajní už v polovici budúceho roka.

Obchod plný života

Vari niet na Slovensku obce, kde by kedysi nestál obchod Jednoty. Nakupovali v nej mnohé generácie. Slováci túto značku poznajú už 152 rokov, prežila vojny v 20. storočí aj viaceré krízy.

Zo Slovenska COOP Jednota nezmizla, má tu až 2 300 predajní. V Bratislave sú však momentálne iba dva malé obchody prevádzkované dunajskostredská odnožou reťazca. COOP Jednota z hlavného mesta postupne zmizla v roku 2010, keď sa pridružila ku konkurenčnej aliancii obchodov CBA.

Veľký supermarket v priestoroch NFŠ otvorí COOP Jednota Nové Zámky. Nová predajňa sa bude rozprestierať až na 1 800 metroch štvorcových. 

Novozámocká COOP Jednota patrí k najväčším odnožiam reťazca a na Slovensku prevádzkuje 108 predajní, pričom pôsobia v okresoch Nové Zámky, Levice a Komárno.

Z histórie Jednoty

COOP Jednota Slovensko je najstarším obchodným systémom na Slovensku. V roku 1845 založil Samuel Jurkovič prvé družstvo na Slovensku (Spolok gazdovský) a v roku 1869 založil Samuel Ormis v Revúcej prvý Potravný spolok – predchodcu družstevného maloobchodu. Odvtedy sa jeho kontinuita neprerušila a prešiel mnohými zmenami, až sa vyprofiloval na tradičný moderný maloobchod – COOP Jednotu.

Od roku 1950 vznikali spotrebné družstvá JEDNOTA s pôsobnosťou na vidieku.

V roku 1968 vzniká Slovenský zväz spotrebných družstiev ako riadiaci orgán a družstevný obchod vstupuje do miest. V roku 1992 Slovenský zväz spotrebných družstiev začína pôsobiť ako záujmové združenie, družstvá prechádzajú transformáciou. Od roku 1997 pôsobí Slovenský zväz spotrebných družstiev ako družstvo. Od roku 2002 COOP Jednota Slovensko funguje ako spotrebné družstvo, vzťahy sú založené na franšíze.

Zdroj: COOP Jednota

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM