ELA Magazín Lifestyle

Vianoce bez výčitiek podľa Martina Nováka! Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov

Vianoce sú známe ako sviatky hojnosti, no niekedy to s tou hojnosťou preženieme. Hlavne ak je reč o jedle.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce bez výčitiek podľa Martina Nováka! Prinášame špeciálne menu aj rady odborníkov
Zdroj: Instagram.com/tvmarkizaofficial

Šéfkuchár zostavil špeciálnu zdravú alternatívu vianočného menu a gastroenterolo­gička, výživový špecialista a imunológ zasa poradili, ako telo počas sviatkov zbytočne nezaťažiť.

Fermentovaná zelenina na vianočnom stole

Zdravší vianočný jedálniček nemusí nutne obsahovať netradičné potraviny. Zelenina či ryby, ktoré bežne počas Vianoc jeme, obsahujú množstvo vitamínov a telu prospešných látok, no často ich ničíme samotnou prípravou.

Reč pritom nie je len o vyprážaní – aj keď áno, to by sme mali zo zdravého jedálnička ideálne vylúčiť.

Šéfkuchár Martin Novák preto vo svojom alternatívnom vianočnom menu pripravil rybu formou sous vide na 55°C, vďaka ktorej sú v nej zachované všetky živiny. Inšpirovať sa môžete aj hrachovým pyré či topinamburovým krémom.

„Fermentovaná zelenina obsahuje zdravé baktérie, vďaka čomu pokrm nezaťažuje žalúdok. Ide o veľmi zaujímavú a zdravú formu prípravy rôznych druhov zeleniny, nemusíme zostať iba pri nakladanej kapuste,“ hovorí známy šéfkuchár a manažér konceptu SØGU Martin Novák.

Topinamburový artičok je vďaka svojim antioxidačným účinkom skvelým spestrením vianočného menu.

A ak si krém pripravíte tak ako šéfkuchár Novák vo vegánskej alternatíve (použitím kokosového masla a rastlinnej smotany), bude ešte ľahší.

Ako teda vyzerá alternatívne vianočné menu podľa elitného šéfkuchára Martina Nováka a čo robiť, ak sa prejeme?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM