Zo zahraničia

VIDEO zachytilo scénu ako z pekla: Pri lesnom požiari vzniklo OHNIVÉ "tornádo"

Vlna sucha a s ním spojených požiarov trápi aj Kaliforniu. Pri najnovšom vyčíňaní nebezpečného živlu pozorovali vzácny úkaz.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO zachytilo scénu ako z pekla: Pri lesnom požiari vzniklo OHNIVÉ "tornádo"
Zdroj: TASR/AP , YouTube.com/Guardian News

V blízkosti diaľnice v kalifornskom meste Gorman vypukol v stredu popoludní rozsiahly požiar. Oheň zachvátil krovie a postupne sa rozšíril na viac ako 40 hektárov.

Dali mu meno

Podľa portálu iMeteo.sk dostal požiar názov Sam. Pri jeho likvidácii zasahovalo viac ako dvesto hasičov. Stanica šerifa v Santa Clarita Valley uviedla, že pre požiar museli uzavrieť časť diaľnice.

V Kalifornii sú letné požiare pomerne bežný jav. Každoročne oheň zničí tisíce hektárov lesov a polí. „Nezriedka dochádza aj k obetiam na životoch,“ doplnilo iMeteo.sk.

Prečítajte si tiež

Pekelný úkaz

Počas zúrenia nedávneho ničivého živlu spozorovali takzvané “firenado“, čiže ohnivé tornádo. „To sa môže pri požiaroch vyskytnúť, nie vždy sa ho však podarí zachytiť aj na video,“ prezradilo iMeteo.sk.

O čo vlastne ide? Portál prináša vysvetlenie: „Definovať by sme ho mohli ako vír, ktorý vizuálom pripomína ohnivé veže. Tie vznikajú, keď sa horúci suchý vzduch zmieša s ohňom. Vír k sebe v tomto prípade sťahoval plamene na vzdialenosť desiatok metrov.“

Odborníci však dodávajú, že aj keď sa tento jav označuje ako ohnivé tornádo, nejde o presný pojem. „Tornáda totiž siahajú až k oblakom, pri tomto jave k tomu ale nedochádza,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM