Mário Hudák Regióny Regióny

Vila Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch sa opravuje

Prešovský kraj dá na rekonštrukciu budovy Šarišského múzea 915-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Vila Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch sa opravuje
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOVSKÉ KÚPELE. Má vyhovovať moderným potrebám Šarišského múzea v Bardejove, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj a vyzerať ako niekdajšie letné sídlo šľachtického rodu Dessewffyovcov z neďalekej Marhane (okres Bardejov).

Do konca roka

Vila Rákoci stojí vedľa vyhľadávaného kúpeľného skanzenu, naposledy ju opravovali pred 50-timi rokmi a dnes je v kritickom stave. Sídli v nej Národopisná expozícia Šarišského múzea, ktorá prezentuje ľudové kroje a remeslá typické pre región Horný Šariš, sú tu aj pracovne a depozitáre. Expozície ročne navštívi 4-tisíc návštevníkov. Prešovská župa uvoľnila zo svojho rozpočtu na opravu 915-tisíc eur. V priebehu minulého týždňa sa už plánoval rozvrh rekonštrukčných prác. Vila by mala byť obnovená do konca tohto roka, opravo- vať ju bude firma Unistav a pre návštevníkov bude expozícia počas rekonštrukčných prác uzavretá.

„Kritický stav je z hľadiska zavlhčenia celého objektu, podkrovie je bez tepelnej izolácie a celá fasáda vyzerá nie veľmi pekne. Potrebná je výmena celej strechy, okien a dverí a riešenie bezbariérového prístupu pre návštevníkov,“ hovorí riaditeľ Šarišského múzea František Gutek

Pomohla aj šľachta

Vila Rákoci je vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku od roku 1971. Klasicistická stavba zo začiatku 19. storočia bola upravovaná v polovici 19. storočia a potom až v roku 1965. Má pôdorys v tvare písmena L, je trojpodlažná a čiastočne podpivničená. Okrem národopisnej expozície a prevádzkových priestorov, je vo vile aj expozícia lekárenských zbierok a histórie Bardejovských Kúpeľov ale- bo najstarší drevený úľ na Slovensku z obce Richvald vydlabený z kmeňa stromu. Opravu urýchlilo aj rozhodnutie posledných žijúcich šlachticov. Zo svojej rodinnej pozostalosti darovali múzeu tri stovky exponátov, vrátane rodinného striebra a fotografií.

„Suma 915-tisíc eur by mala stačiť na zabezpečenie všetkých plánovaných prác v rámci obnovy Vily Rákoci. Prípadné navýšenie rozpočtu by mohlo vyplynúť len z nových zistení počas konkrétnej stavebnej realizácie,“ dodal Gutek.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM