Webnoviny - Svet

Vláda prispela St. Ľubovni na halu a štadión

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

STARÁ ĽUBOVŇA 24. marca (WEBNOVINY) – V Starej Ľubovni sa bude rekonštruovať mestská športová hala a začne sa aj dostavba zimného štadióna. Vláda SR dnes na svojom výjazdovom zasadnutí v Starej Ľubovni podporila každý projekt sumou jeden milión eur. Kým podpora rekonštrukcie športovej haly vo výške jeden milión eur bola na programe rokovania vlády už skôr, podpora dostavby zimného štadióna rovnakou sumou sa dostala na stôl ministrov až priamo v Starej Ľubovni. Rozostavaný zimný štadión je podľa predsedu vlády Roberta Fica priestor na vyskúšanie projektu výstavby malého zimného štadióna. „Keďže už nejaké peniaze boli preinvestované v Starej Ľubovni, rozhodli sme sa vyčleniť ešte ďalší milión eur na zimný štadión,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády Robert Fico. Podľa premiéra náklady na výstavbu malého zimného štadióna so základným vybavením, sociálnymi zariadeniami a šatňami, bez hľadiska, predstavujú 1,3 až 1,4 milióna eur. Na stavbe zimného štadióna v Starej Ľubovni stojí dnes len rozostavaná budova zázemia štadióna a čiastočne sú urobené zemné práce pre ľadovú plochu a hľadisko.

Vláda SR na výjazdovom zasadnutí v Starej Ľubovni rozdelila spolu vyše 3,416 milióna eur. Väčšina prostriedkov smeruje do podpory rozvoja cestovného ruchu. Aj služby, ktoré poskytuje zimný štadión, predstavujú podľa premiéra jednu z doplnkových služieb cestovného ruchu. Vláda rozhodla o poskytnutí 0,5 milióna eur na dofinancovanie rekonštrukcie renesančného paláca na hrade Ľubovňa. Sumu 120 000 eur získa mesto Spišská Belá na obnovu nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Mesto Levoča dostane na obnovu stredovekých mestských hradieb 200 000 eur. Spišská Stará Ves môže očakávať 150 000 eur na opravu telocvične základnej školy. Na zlepšenie a skvalitnenie poskytovaných služieb na hore Zvir v obci Litmanová vláda vyčlenila 100 000 eur. Obec Spišský Hrhov dostane 50 000 eur na dobudovanie verejného kúpaliska.

Obyvatelia v regióne sa môžu tešiť aj na obnovu ciest poškodených povodňami ešte v roku 2008. Na tento účel vláda vyčlenila 200 000 eur. Ministerstvo kultúry vyčlení 100 000 eur na riešenie havarijného stavu muzeálnej expozície Kláštora kartuziánov v obci Červený Kláštor.

Vláda sa v Starej Ľubovni venovala aj zariadeniam sociálnych služieb poskytovaných obcami alebo neverejnými poskytovateľmi. Vláda vyčlenila obciam a mestám pre sociálne zariadenia, ktoré vznikli po 1. júli 2002, vyše 7,261 milióna eur. Pre samosprávne kraje na financovanie sociálnych služieb poskytovaných neverejnými poskytovateľmi vyše 6,4 milióna eur.

Vláda na výjazdovom rokovaní v Starej Ľubovni vymenovala nového člena Dozornej komisie Slovenského rozhlasu. Na návrh ministerstva zahraničných vecí kabinet tiež schválil návrh na účasť oficiálnej delegácie Slovenskej republiky vedenej predsedom vlády Robertom Ficom na zasadnutí Európskej rady v Bruseli v dňoch 25. a 26. marca.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM