Rastislav Búgel Politika

Voliči Štefana Harabina môžu poriadne zamiešať kartami: KOMU by dali hlas v 2. kole?

Súboj o kreslo prezidenta ide do tuhého. Do druhého kola postúpil Korčok a Pellegrini. Pred oboma kandidátmi je neľahká úloha - presvedčiť voličov neúspešných kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Voliči Štefana Harabina môžu poriadne zamiešať kartami: KOMU by dali hlas v 2. kole?
15
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , TASR/Pavol Zachar

Prvé kolo prezidentských volieb je za nami. V ňom uspel Ivan Korčok (42,51 percenta hlasov) a Peter Pellegrini (37,02 percenta hlasov). Druhé kolo sa uskutoční 6. apríla a obaja sa teraz budú snažiť osloviť voličov neúspešných kandidátov.

Rozhodnúť môžu voliči Harabina

Azda najviac môže zamiešať kartami fakt, komu sa rozhodnú dať svoj hlas voliči tretieho muža z prvého kola – Štefana Harabina (11,73 %). Ten totiž oslovil oveľa viac Slovákov, než kandidáti, ktorí skončili pod ním – Krisztián Forró (2,9 %), Igor Matovič (2,18 %), Ján Kubiš (2,03 %), Patrik Dubovský (0,71 %), Marian Kotleba (0,56 %) a Milan Náhlik (0,13 %).

Viac svetla do súboja môže vniesť prieskum, ktorý pre JOJ24 organizovala agentúra AKO.

Komu by dali svoj hlas?

Z prieskumu vyplynulo, že v druhom kole až 68 percent voličov Štefana Harabina podporí Petra Pellegriniho. Ivana Korčoka chce „krúžkovať“ len 6 percent. Druhého kola sa nezúčastní 10 percent jeho voličov, no ďalších 16 percent ešte nie je rozhodnutých.

Peter Pellegrini sa môže oprieť aj o 51 percent voličov Jána Kubiša a 48 percent Mariana Kotlebu.

Korčok vedie u voličov Matoviča (56 percent), Krisztiána Forróa (31 percent) a Patrika Dubovského (63 percent). Zaujímavo vyznieva fakt, že 3 percentá voličov Ivana Korčoka chcú dať v druhom kole hlas Pellegrinimu.

Až 44 percent ľudí, ktorí nevolili v prvom kole, nepôjde k urnám ani počas toho druhého. „Prieskum AKO ukazuje, že najväčšie šance u nerozhodnutých voličov má Ivan Korčok, ktorý môže získať až 25 % nevoličov. Petra Pellegríniho by mohlo voliť 15 % nevoličov a 16 % je nerozhodnutých,“ píše server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM