Zo Slovenska

Vykrúcačky pred súdom? Ignorovanie rozhodnutí nás bude stáť závratné POKUTY!

Ministerstvo spravodlivosti (MS) navrhuje zaviesť nové donucovacie opatrenia pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutie súdu a neplnia si povinnosť týkajúcu sa nepeňažných plnení.

Ilustračný obrázok k článku Vykrúcačky pred súdom? Ignorovanie rozhodnutí nás bude stáť závratné POKUTY!
Zdroj: TASR

Za ignorovanie rozhodnutia súdu by sa mohla zvýšiť sankcia až na 30-tisíc eur, hroziť by tiež mohlo zadržanie vodičského preukazu. Návrh zmien v Exekučnom poriadku by mal rezort v najbližších dňoch predložiť do medzirezortného pripomienkového konania, pričom nová legislatíva by mohla byť účinná po Novom roku.

Zadržia i vodičák

Ministerstvo pripomína napríklad prípad tzv. spievajúceho domu v Štúrove, kde sa podľa šéfky rezortu Márie Kolíkovej (Za ľudí) nedokázalo riadne a včas zabezpečiť splnenie povinnosti, aby došlo k zníženiu hluku.

Keďže peňažná sankcia podľa nej nie je dostatočná, zaviesť chce nové opatrenia pre takéto situácie. Pre fyzické osoby sa môže sankcia vyšplhať do výšky 30-tisíc eur, pri právnickej osobe navrhuje rezort peňažnú pokutu do výšky 10 percent jej obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Ďalším opatrením by bolo zadržanie vodičského preukazu a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci.

Zadržanie vodičského preukazu a použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci by podľa návrhu malo trvať najviac šesť mesiacov.

Zrušenie donucovacieho opatrenia však nemá brániť uloženiu iného donucovacieho opatrenia alebo uloženiu rovnakého donucovacieho opatrenia v inom rozsahu.

Ministerstvo zároveň navrhuje, aby sa využívanie tzv. inštitútu vydržania prenieslo z notárov na súdy. „Súd bude jedinou inštitúciou, ktorá bude môcť potvrdiť vydržanie,“ povedala Kolíková počas rokovania vlády. Zmeny navrhuje v novele Civilného mimosporového poriadku.

Novina okolo vydržania

Rezort tak reaguje na prípady, keď prostredníctvom inštitútu vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom často ani netušili.

„Preto sme sa rozhodli preniesť túto právomoc na súd a zaviesť nové civilné mimosporové konanie, konanie o potvrdení vydržania, ktorého základnou úlohou bude zabezpečiť efektívne a relatívne rýchle potvrdenie vydržania vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo potvrdenie vydržania práva zodpovedajúceho vecnému bremenu,“ uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia MS.

Novinkou by mohla byť aj povinnosť zverejniť informácie o tom, že niekto chce niečo vydržať. „Právoplatné uznesenie súdu o potvrdení vydržania nebráni tretím osobám, aby sa domáhali žalobou ochrany svojho vecného práva na príslušnom súde,“ dodal Bubla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM