Zo Slovenska

Výstraha meteorológov: Východniari, pozor na extrémne teploty!

Horúce počasie na Slovensku pretrváva. Do stredy počítajme tropickým počasím, potom však príde výrazné ochladenie.

Vysoké teploty potrápia obyvateľov východného Slovenska aj v stredu 13. júla. Pretrvávajúcu výstrahu druhého – stredného stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre 12 okresov, a to Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Sobrance, Michalovce, Trebišov, Košice a Košice-mesto. Teploty by sa mali ojedinele v popoludňajších hodinách šplhať k 35 až 36 stupňom Celzia.

Na rad prídu aj búrky

Pre niektoré okresy východného Slovensko zároveň platí aj prvý stupeň pre výskyt búrok. Týka sa to okresov Svidník, Stropkov, Prešov, Vranov na Topľou, Košice a Košice-mesto. Meteorológovia tu miestami očakávajú výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Úhrn zrážok môže byť 20 až 40 milimetrov, vietor môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 23 stupňov Celzia. Prvý stupeň pre výskyt ojedinelých búrok s krúpami platí aj pre zvyšné okresy Slovenska.

PREČÍTAJTE SI: Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?

Ochladenie aj o viac ako desať stupňov

Narastajúcou oblačnosťou a zvýšením výskytom zrážok sa vo štvrtok výrazne ochladí. Podľa informácií SHMÚ sa bude nad našou oblasťou vlniť frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou nad karpatskou oblasťou, čo sa odzrkadlí aj na denných teplotách, ktoré vystúpia na 18 až 24°C. Na juhu stredného Slovenska bude teplejšie, 25 až 28 stupňov.

V piatok počítajme s približne rovnakým počasím, v chladnom vzduchu sa bude od západu do našej oblasti rozširovať výbežok tlakovej výše a súčasne sa nad strednou Európou bude vo vyšších vrstvách ovzdušia nachádzať brázda nízkeho tlaku vzduchu. Prevažne oblačný deň podporia teploty do 24 stupňov. O stupeň či dva sa oteplí v sobotu, stále však treba rátať so zvýšenou oblačnosťou. V nedeľu bude jasno a teploty sa posunú ešte o čosi vyššie – na úroveň 22 až 27 °C.

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM