ELA Zo zahraničia

Využívate maďarské diaľnice? Vodiči si za známku poriadne PRIPLATIA! Existuje však TRIK

Kto sa od januára vyberie na maďarské diaľnice, poriadne si priplatí! Naši južní susedia citeľne zvyšujú cenu najmä mesačnej diaľničnej známky.

Ilustračný obrázok k článku Využívate maďarské diaľnice? Vodiči si za známku poriadne PRIPLATIA! Existuje však TRIK
Zdroj: TASR/AP

Kto si kupuje maďarskú diaľničnú známku, od nového roka si priplatí. Konkrétne zdražie známka kategórii D1, ktorá zahŕňa vozidlá s maximálnou povolenou hmotnosťou do 3,5 tony.

Drahšie diaľničné známky

Desaťdňová diaľničná známka bude od budúceho roka stáť 6 400 forintov (16,5 eura). To zodpovedá navýšeniu ceny o 900 HUF (zhruba 2 eurá), informuje o zmenách cien portál topspeed.sk.

Cena mesačnej diaľničnej známky bude 10 360 HUF (necelých 27 eur) a suma ročnej diaľničnej známky stúpne na 57 260 HUF, čo je viac ako 147 eur a znamená to navýšenie ceny o 1 460 forintov, resp. 8 070 forintov (4 eurá, resp. takmer 21 eur). Iba pre porovnanie, slovenská ročná a taktiež 365-dňová známka stojí u nás 60 eur. Jej cena by sa podľa všetkého nemala meniť.

Menší trik

Župná diaľničná známka bude stáť 6 600 forintov (17 eur). V jej prípade je rozdiel oproti dnešku 880 HUF (2 eurá). „Práve táto známka môže byť pre mnohých motoristov "trikom“, ako ušetriť a neplatiť zbytočne vysoký poplatok za ročnú diaľničnú v Maďarsku. Pre Slovákov býva napríklad zaujímavý variant tejto známky predávaný pod označením Győr-Moson-Sopron," upozorňuje portál.

Najnovšie nariadenie EÚ zavádza povinnosť predávať denné diaľničné známky od konca marca 2024. Cena jednodňovej novinky však nemá prekročiť deväť percent z ceny ročnej známky – v prípade Maďarska by tak maximum bolo až okolo 13 eur.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM