Webnoviny - Svet

WTO žiada zastavenie nelegálnych subvencií Airbusu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP ŽENEVA 24. marca (WEBNOVINY) – Svetová obchodná organizácia (WTO) vyzvala Európsku úniu, aby zastavila nelegálne subvencie pre Airbus. WTO to uviedla v dôvernej správe, ktorú doručila predstaviteľom USA a Európskej únie. Podľa EÚ však ide iba o časť sporu medzi americkým Boeingom a európskym Airbusom a je predčasné, aby niektorá strana hovorila o víťazstve. „Úplnejší obrázok sa ukáže až pri zverejnení predbežnej správy v prípade sťažnosti EÚ proti subvenciám pre Boeing, ktorú očakávame v najbližších mesiacoch,“ uviedol hovorca eurokomisára pre obchod John Clancy.

Podľa správy WTO časť podpory EÚ pre Airbus vyústila do zakázaných exportných subvencií a mala by sa do 90 dní zastaviť. Uviedlo to niekoľko zdrojov oboznámených s obsahom správy. Týka sa to aj pomoci pre stroj A380, ktorý je najväčším osobným lietadlom na svete. Airbus však tvrdí, že WTO odmietla 70 % amerických tvrdení. Boeing názor Svetovej obchodnej organizácie privítal a označil ho za historické rozhodnutie a dobrú správu pre amerických zamestnancov sektora výroby lietadiel, ktorí desaťročia musia súťažiť s vysoko subvencovaným Airbusom. WTO svoju správu oficiálne zverejní najskôr o niekoľko týždňov po jej preklade do francúzštiny a španielčiny.

Do konca júna má WTO rozhodnúť o sťažnosti EÚ proti americkej podpore pre Boeing. Obe strany by mohli spor naťahovať odvolaniami. „Tak, ako pri všetkých obchodných konfliktoch, riešenie sa nakoniec nájde iba prostredníctvom transatlantických vyjednávaní,“ uviedol Airbus vo vyhlásení.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM