Rastislav Búgel Zo Slovenska

Z lekární sa pre VÝPADOK vytratil dôležitý liek! Chýbajú aj ďalšie druhy

Ak sa vyberiete do lekárne pre jeden z dôležitých liekov, pravdepodobne nepochodíte. Na trhu je totiž výpadok.

Ilustračný obrázok k článku Z lekární sa pre VÝPADOK vytratil dôležitý liek! Chýbajú aj ďalšie druhy
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Českými správami na prelome týždňov preleteli informácie, že v lekárňach chýbajú kvapky Algifen Neo. Ako informoval portál tvnoviny.sk, ide o liek, ktorý sa používa napríklad pri problémoch so žlčníkom, žalúdkom a pacienti ho užívajú aj pri bolesti zubov alebo napríklad na zmiernenie menštruačných bolestí.

Výpadok hlásia aj na Slovensku

V susednom Česku teraz musia lekári predpisovať alternatívy.

Ako zistil portál, výpadok tohto lieku (perorálnych roztokových kvapiek) sa týka aj Slovenska.

"Ešte na konci decembra 2023 bolo Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) oznámené prerušenie dodávok tohto lieku,“ povedala pre server riaditeľka Úradu Slovenskej lekárnickej komory (SLK) Lenka Vasiľová, podľa ktorej nateraz nemajú informácie, kedy by k dodávke Algifenu Neo mohlo dôjsť.

Výpadok lieku potvrdzuje aj Unipharma, jeden z najväčších distribútorov liekov a zdravotníckych pomôcok. „Výrobca lieku nám zatiaľ nepotvrdil jeho presnú dostupnosť. Očakávame, že by mal byť opäť dostupný začiatkom druhej polovice tohto roka,“ uviedol Ján Zošák, podľa ktorého výpadok trvá už približne pol roka.

Aj ďalšie lieky

Algifen Neo však nie je jediným problémom. „Z ostatných vypadnutých účinných látok sú stále problémové antibiotiká a taktiež dodávky betahistínov sú skôr nárazové ako pravidelné,“ prezradil Zošák.

Potvrdzuje to aj Vasiľová, podľa ktorej ide o niektoré antibiotiká, očné lieky, lieky na kardiovaskulárne či neurologické ochorenia, kortikoidy alebo vakcíny.

„Rozmenené na drobné – ide napríklad o mastičky Ophthalmo Framykoin a Framykoin, ale tiež Ibalgin 600, sirup Trifed Expectorant a detské sirupy s obsahom desloratadínu,“ píše portál tvnoviny.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM