Webnoviny - Svet

Začala sa posledná skúška pred referendom

WEBNOVINY.SK

Riaditeľka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Lívia Škultétyová, minister vnútra Daniel Lipšic a predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Štatistický úrad SR dnes poslednýkrát skúšal spracovanie výsledkov pred sobotňajším referendom. Skúška, ktorá sa začala o 9:00, má overiť organizačné, personálne, technické a systémové zabezpečenie, programové vybavenie a pokyny a návody na obsluhu, týkajúce sa referendového spracovania. Skúška prebieha vo všetkých sídlach odborných sumarizačných útvarov pri obvodných komisiách pre referendum a odbornom sumarizačnom útvare určenom pre Ústrednú komisiu pre referendum.

„Znamená to, že je to na 50-tich miestach po celom Slovensku,“ informovala novinárov predsedníčka Štatistického úradu Slovenskej republiky Ľudmila Benkovičová.

Počas skúšky nastal drobný problém, ktorý sa môže vyskytnúť aj počas spracovania. Išlo o problémy s prenosom dát. Podľa Benkovičovej bola veľká časť problémov odstránená hneď, ako bol problém nahlásený.

„Očakávame, že v sobotu by nemali byť žiadne problémy. Ak by boli, máme záložné systémy na prenosy dát,“ povedala Benkovičová. Dáta by sa v prípade problémov dali prenášať aj prostredníctvom e-mailov, faxov, pevných liniek a mobilov.

Na dnešnej skúške sa zúčastnilo 720 ľudí, ktorí budú reálne spracovávať výsledky sobotného referenda. Nasadených je 452 počítačov, 120 tlačiarní a 2 databázové servery.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM