Rastislav Búgel Zo Slovenska

Zamestnanci UniCredit Bank vstúpili do ŠTRAJKU: Inštitúcia sa snaží UPOKOJIŤ klientov

Časť zamestnancov veľkej slovenskej banky vstúpila do štrajku. Bojujú za lepšie platy.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci UniCredit Bank vstúpili do ŠTRAJKU: Inštitúcia sa snaží UPOKOJIŤ klientov
8
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ako sme vás nedávno informovali, zamestnanci UniCredit Bank plánovali vstúpiť do ostrého štrajku. Napokon sa tak stalo v utorok (12. decembra).

Štrajk zamestnancov

„V čase vyhlásenia štrajku chcú svojmu vedeniu pripomenúť, že nie sú podradnou kategóriou zamestnancov a zaslúžia si porovnateľné sociálne istoty ako ich kolegovia v zahraničných pobočkách banky,“ informovala Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).

Zamestnanci sa stretli pred centrálou banky v Bratislave.

Predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu bánk a poisťovní UniCreditu Jana Szászová tvrdí, že skupina UniCredit sa správa rozdielne k zamestnancom v západnej Európe a k tým na druhej strane niekdajšieho Berlínskeho múru. „Pritom veľa prostriedkov investuje do propagácie svojich environmentálnych, sociálnych a riadiacich aktivít (tzv. ESG). Dôležitým atribútom dodržiavania sociálnych štandardov je aj primerané a spravodlivé odmeňovanie. To však na Slovensku pre skupinu UniCredit už vyše dvoch rokov neplatí. Jej tunajší zamestnanci nerozumejú, prečo nemôžu mať, podobne ako ich kolegovia v Rakúsku a Taliansku, navyšované mzdy o mieru inflácie a poberať pravidelne aspoň 13. plat,“ dodala.

Jana Szászová sa spolu s kolegami ospravedlnila klientom banky za zníženie komfortu. „Podotýka, že bojujú aj za iných zamestnancov pracujúcich v nadnárodných organizáciách. Nesmie sa stať normou, aby Slováci, ktorých zamestnávateľ prosperuje, boli stavaní do roly podradnej kategórie ľudí v porovnaní s kolegami, ktorí pracujú pre toho istého majiteľa,“ informuje KOZ SR.

Čo na to banka?

UniCredit Bank upokojuje klientov. Tvrdí, že banka počas štrajku funguje v štandardnom režime.

"Klientom sú k dispozícii všetky digitálne kanály, služby mobilného a internetového bankovníctva, bankomaty, linky zákazníckeho servisu. Všetky pobočky sú otvorené s výnimkou dočasného obmedzenia jednej pobočky,“ povedala pre openiazoch.sk hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Podľa hovorkyne sa manažment banky snaží dosiahnuť dohodu. "Záväzok manažmentu je naďalej rokovať a dosiahnuť dobrú dohodu, ktorá bude v najlepšom záujme zamestnancov a dlhodobej udržateľnosti nášho podnikania. Manažment napriek náročnému ekonomickému prostrediu, v rámci kolektívneho vyjednávania predložil odborovej organizácii realistickú a zodpovednú ponuku, ktorá aktuálne patrí k najlepším nielen v bankovom sektore,“ dodala Ďuďáková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky - KOZ SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM