Radka Novotná Regióny Regióny

Zaujímavý počin trojice bardejovských rodákov. Takto sa rozhodli rozprúdiť kultúru v meste

Traja Bardejovčania kedysi opustili mesto a odišli študovať, spoznávali svet. Videli, že veci sa dajú robiť aj inak, a tak sa vrátili domov a založili si vlastné občianske združenie. Počuli ste už o Kandelabri?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý počin trojice bardejovských rodákov. Takto sa rozhodli rozprúdiť kultúru v meste
8
Galéria
Foto: Slavomír Jašš / Zdroj: OZ Kandelaber

To, čo začalo v roku 2013 v malom – formou kultúrneho večera – časom prerástlo do súčasnej dvojdňovej podoby multižánrového festivalu Ružový Bicykel, ktorý sa tento rok uskutoční 22. a 23.augusta v Bardejovskom kultúrno-komunitnom centre Bašta. Organizuje ho občianske združenie Kandelaber, podľa ktorého nejde o komerciu, ale festival má skôr komunitný charakter a radi uvítajú každého, kto má vzťah k umeniu, divadlu, hudbe a lokalpatriotizmu. Také sú totiž hodnoty združenia, ktoré založili traja rodáci z Bardejova po tom, ako sa vrátili zo „sveta“ do rodného mesta. Tak vzniklo aj podujatie Ružový bicykel, ktoré zaznamená už siedmy ročník.

„Snažíme sa aby to nebolo len o hudbe, ale aj o umení. Pripravené sú diskusie so zaujímavými hos­ťami, divadelné predstavenia, výstavy. Skrátka, prierezovou témou festivalu je kultúra vo všetkých svojich podobách,“  vys­vetľuje Jakub Lenart z OZ Kandelaber.  

Koncerty aj výstavy

„Dominik Fotta, ktorý je predsedom nášho združenia, dlho jazdil na ružovom Favorite, z ktorého sa časom stala rekvizita,“ prezrádza nám Juraj, ako vznikol názov festivalu, počas ktorého sa uskutoční šes­ť koncertov – od veselých raperov Veca a Tona S., cez elektroniku Lannne a Isobutane až po experimenty Chiki liki tu-a, Longital a Fallgrapp. V rámci festivalu sa s divadelnou hrou pre dospelých predstaví aj Novoveské Divadlo Kontra s klasickou hrou Hamlet, deti budú môcť doslova zažiť príbeh O fúzatej Snehulienke v podaní prešovského Divadla na doske. 

Výstavnú sekciu obsadí rozsiahla svetová výstava plagátov „City of Bardejov“ a „Potulná galéria“ – výstava upozorňujúca na hrozbu rasizmu a extrémizmu. „Je to projekt, ktorý prezentuje diela viacerých slovenských a českých autorov – od fotografie, cez ručné práce až po karikatúry. Práve karikatúru reprezentuje na tejto výstave známy autor Shooty,“ doplnil Lenat. Večerné diskusie sa budú konať pod holým nebom. Zaujímavá bude diskusia s ri­aditeľom Múzea moderného umenia Andyho Warhola, ktorý porozpráva o tvorbe tohto umelca a súčasnom umení. 

Podľa starého stĺpa…

Festival sa už tradične koná aj vďaka partnerskej spolupráci s občianskym združením Different. „Spolupracujeme, chceme ísť príkladom. Našim poslaním je podnecovať k aktivite a osobnostnému rozvoju, ponúkať dostatok možností zmysluplného trávenia času, a to prostredníctvom iniciatívnych podujatí kultúrno-vzdelávacieho, inšpiratívneho a komunitného charakteru," doplnil Fotta, ktorý je jedným z troch zakladajúcich členov Kandelaberu spolu s Milanom Škorupom a Petrom Javoríkom.

Všetci traja kedysi opustili Bardejov a odišli študovať, spoznávali svet. Videli, že veci sa dajú robiť aj inak, a tak sa vrátili domov a založili si vlastné občianske združenie. Názov združenia – Kandelaber – bol inšpirovaný starým lampovým stĺpom v centre Bardejova, ktorý v minulosti slúžil pocestným ako orientačný bod – maják. „Aj my chceme byť pre ľudí majákom a ukázať im cestu za kultúrou, umením a hrdosťou na to, že sme Bardejovčania,“ uzavrel Fotta.

Okrem šiestich stálych členov pomáha v združení dvanásť dobrovoľníkov, prevažne vysokoškolákov. „Ich pomoc spočíva buď v administratíve – pri písaní projektov a grantov, ktoré sú hlavným zdrojom našich príjmov alebo potom pri organizácii a realizácii podujatí. Vďaka dobrovoľníctvu tak nadobudnú skúsenosti s organizáciou podujatí, zmysluplne a kreatívne využívajú svoj voľný čas,“ dodáva Lenart.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako to vyzeralo na festivale minulý rok!

V OBRAZOCH: Festival Ružový Bicykel 2018
8
Galéria
Foto: Slavomír Jašš / Zdroj: OZ Kandelaber
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM