Zo Slovenska Technológie

Aké sú NAJ turistické rozhľadne na Slovensku? Toto odporúča UMELÁ INTELIGENCIA!

Od umelej inteligencie sme chceli, aby nám napísala článok o piatich najkrajších turistických rozhľadniach na Slovensku. Ako to dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Aké sú NAJ turistické rozhľadne na Slovensku? Toto odporúča UMELÁ INTELIGENCIA!
Zdroj: TASR/Dano Veselský , Pixabay.com

Témou posledných mesiacov je umelá inteligencia ChatGPT, za ktorou stojí spoločnosť OpenAI. Verejnosti bola sprístupnená 30. novembra a spôsobila doslova celosvetový ošiaľ. Prototyp chatbota už v testovacej prevádzke implementoval do svojho vyhľadávača aj Microsoft, pričom spoločnosť informovala, že do technológie investuje neuveriteľných 10 miliárd amerických dolárov.

ChatGPT dokáže vďaka umelej inteligencii v reálnom čase komunikovať prostredníctvom textu. Odpovedá na otázky, píše slohové práce a pomáha riešiť zadania. To všetko formou prirodzeného dialógu a v priebehu niekoľkých sekúnd. Všetko to znie až príliš dobre, no ani pokrokovej technológii sa nevyhnú chyby.

Nie je neomylná

Zo skúseností v redakcii môžeme spomenúť prípady, kedy ChatGPT neoblomne tvrdila, že budúcnosť čítať nevie a hokejový zápas našej najvyššej súťaže, ktorý sa konal pred dvoma dňami, sa ešte neodohral. V prípade historickej stavby uviedla nesprávne roky a aj chybnú architektonickú podobu a v ďalšom prípade sa nás snažila odkázať na neexistujúcu webovú stránku, na ktorej “nájdeme zaručene najpresnejšie informácie” o podujatí, na ktoré sme sa pýtali.

Aj napriek týmto chybám sme sa ChatGPT rozhodli vyskúšať. Umelá inteligencia dostala jednoduché zadanie: “Napíš článok o piatich najkrajších turistických rozhľadniach na Slovensku.” Ako to celé dopadlo a aké turistické “rozhľadne” odporúča umelá inteligencia?

Upozornenie redakcie: Nižšie publikovaný text je bez redakčných úprav. Presne tak, ako ho vygenerovala umelá inteligencia ChatGPT.

Prečítajte si tiež

Text vygenerovaný ChatGPT:

Slováci sú hrdí na svoje hory a prírodu a preto nie je prekvapením, že na Slovensku nájdeme mnoho krásnych turistických rozhľadní. Tieto stavby nám umožňujú vidieť úchvatné scenérie z výšky a poskytujú nám príležitosť prežiť nezabudnuteľné zážitky. Tu sú piati najkrajší turistické rozhľadne na Slovensku:

1. Lomnický štít

Lomnický štít, s výškou 2 634 metrov, je jednou z najvyšších a najznámejších hôr na Slovensku. Na jeho vrchole sa nachádza turistická rozhľadňa, ktorá je prístupná lanovkou, čím umožňuje turistom vychutnať si úchvatné výhľady na Vysoké Tatry.

2. Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec, s výškou 1 609 metrov, je považovaný za jeden z najkrajších vrchov v Malej Fatre. Na jeho vrchole sa nachádza turistická rozhľadňa, ktorá ponúka výhľady na okolitú prírodu a hory. Cesta na vrchol nie je pre začiatočníkov, ale rozhodne stojí za to.

3. Gerlachovský štít

Gerlachovský štít, s výškou 2 655 metrov, je najvyššou horou v Tatrách. Na jeho vrchole sa nachádza turistická rozhľadňa, ktorá je prístupná len s horským vodcom. Prechod k rozhľadni je náročný, ale zážitok z výhľadov na okolitú krajinu je úžasný.

4. Tower 115

Tower 115, v Bratislave, je najvyššou budovou na Slovensku, ktorá ponúka krásne výhľady na mesto a jeho okolie. Vrchné poschodia budovy sú vyhradené ako turistická rozhľadňa s výhľadom z výšky až 115 metrov. Cesta na vrchol je možná výťahom alebo po schodoch.

5. Dubník

Dubník, v Nízkych Tatrách, je turistická rozhľadňa nachádzajúca sa na vrchole rovnomenného kopca. Je to 40-metrová drevená veža, z ktorej môžu návštevníci vidieť okolitú krajinu a hory, ako sú Nízke Tatry, Chočské vrchy, Veľká Fatra a Malá Fatra. Cesta na vrchol nie je príliš náročná a rozhľadňa je prístupná po celý rok.

Takto máme už päť najkrajších turistických rozhľadní na Slovensku, ktoré ponúkajú úžasné výhľady na nádhernú slovenskú prírodu a hory.


Zdal sa vám tento text dostatočný a v prípade, že by ste hľadali zaujímavé turistické rozhľadne, pomohol by vám? Hlasujte v našej ankete pod článkom!

Poznámka redakcie: Kompletnú odpoveď sme dostali až na niekoľký pokus. V prvom prípade nám ChatGPT poskytla iba štyri body z požadovaných piatich. Po požiadavke o doplnenie vygenerovala celý článok odznova, ale piaty bod ukončila po dvoch slovách druhej vety, a tak sme ešte raz museli požiadať o jeho dokončenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Spracovala umelá inteligencia zadanie správne?

Áno 33.9%
Nie 41.4%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM