Prokop Slováček Správy

Ako chutia deťom Draxlerove zdravé recepty? Prax ukázala, že si na ne len veľmi ťažko zvykajú

Kým ministerstvo školstva hovorí o spestrení jedálnych lístkov, viaceré školské jedálne s novými receptami narazili. Hokkaido ani bulgur vraj deťom nechutia. Svetoznámy kuchár Jamie Olivier si tiež školákov získaval ťažko.

Ilustračný obrázok k článku Ako chutia deťom Draxlerove zdravé recepty? Prax ukázala, že si na ne len veľmi ťažko zvykajú
Zdroj: TASR

S malou stravovacou revolúciou prišiel bývalý minister školstva Juraj Draxler v septembri 2015. Jeho predstava bola jasná – deti by mali dostávať zdravšiu a pestrejšiu stravu.

V odporúčaných receptoch dostali šancu aj menej obvyklé pokrmy z tofu, bulguru či špargle. Miesto v školských jedálňach si našli tiež cukinové placky, tekvicovo-mrkvová polievka so zázvorom a hovädzí tokáň s fazuľovými strukmi.

Ako boduje 68 receptov medzi deťmi?

Ministerstvo je spokojné

Ministerstvo školstva je s novými jedlami spokojné. Tvrdí, že podľa odborníkov sú prínosom a spestrením jedálnych lístkov. "Mali významný vplyv na proces zmeny stravovacích návykov u detí a žiakov v školách,“ dôvodí. A avizuje ďalšie zmeny: „Nový projekt Receptúry očami detí by mal odzrkadľovať názory detí a ich chute.“

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Ako chutí Draxlerova hipsterská kuchyňa? Niektorým žiakom ministerské jedlá chutia, iným príliš nevoňajú

Pavel Ludvík z portálu jedálne.sk tvrdí, že recepty vznikali v prevádzkach jedální a odborníci ich len ľahko korigovali. „Nie je dôvod ich odmietať. Podobne sa to robilo aj v predošlých rokoch,“ povedal pre portál dnes24.sk Ludvík.

Nové recepty deťom nechutia

Prax však ukazuje, že deti neprijímajú novinky ľahko. Na základnej škole v Tomášove skúšali viacero receptov, ale vždy narazili. „Bohužiaľ, všetky nové jedlá končili v koši. Vo všeobecnosti platí, že deti nechcú zeleninové jedlá," zhodnotila Zuzana Vláčajová. Kuchárky napriek nezáujmu nepoľavili a odporúčané jedlá zaraďujú do ponuky. "Snáď deťom niečo zachutí,“ dodala Vláčajová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Keď vyrastiem, budem nostalgikom. Aké zamestnania budú hýbať svetom?

Podobné skúsenosti má aj vedúca školskej jedálne na Základnej škole Tbiliská v Bratislave. Aj tu skúšali viacero receptov, no jedlá z tofu ani bulgur školákov nezaujali. „Iba prívarok z tekvice hokkaido sa chytil,“ zhrnula.

Draxlerove hipsterské recepty na nepozdávali ani niektorým rodičom. „A mám o problém viac. Ako sa bude stravovať môj syn? Také jedlá ako prezentoval minister určite nebude jesť,“ reagoval jeden z rodičov v internetovej diskusii.

Našli sa však aj takí, ktorí zmenu privítali. „Hokkaido i tofu jedávame aj doma, takže sa teším, že sa dostali aj do školských jedální,“ ocenila matka 10-ročného školáka.

Jamie Oliver svoj boj vyhral

Zmeny v stravovaní neprijímajú ťažko iba deti (a rodičia) na Slovensku, ale i v cudzine. Keď sa o podobnú „revolúciu“ snažil svetoznámy kuchár Jamie Oliver, každé štvrté dieťa sa zo školskej jedálne odhlásilo. Dôvodom bolo priveľa zeleninových jedál.

ČÍTAJTE TIEŽ: Jahodová mapa Slovenska. Ako získať voňavé ovocie za rozumnú cenu?

Oliver napokon dosiahol svoje. Pomohla i podpora najvyšších politických autorít. Trvalo však dlho, kým časť Britov zmenila spôsob na stravovanie.

Inak tomu nebude ani na Slovensku, kde sa bežné reštaurácie nezaobídu bez klasiky v podobe vyprážaného syra s hranolčekmi. Jeden školský rok je na relevantné zhodnotenie výsledkov zatiaľ málo.

Draxlerove recpty
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM