Aktualizované Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

EKOLOGICKÁ KATASTROFA na juhu Slovenska: Zasahujú všetky záchranné zložky, FOTO

AKTUALIZUJEME: Záchranné zložky podľa polície vykonávajú neodkladné opatrenia, aby nedošlo ešte k väčšiemu znečisteniu životného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku EKOLOGICKÁ KATASTROFA na juhu Slovenska: Zasahujú všetky záchranné zložky, FOTO
11
Galéria

V okolí odstavenej bioplynovej stanice v katastri obce Čabradský Vrbovok v okrese Krupina došlo k úniku digestátu z poškodeného zásobníka. Na mieste zasahujú všetky zložky integrovaného záchranného systému. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Nebezpečné látky v objeme približne 3 000 kubických metrov sa rozliali po okolitých pozemkoch a do miestneho potoka,“ priblížila polícia. Digestát sú zvyšky po fermentačnom procese pri výrobe bioplynu.

Hasiči sa aktuálne snažia zabrániť uniknutému bioodpadu, aby sa ďalej nerozlieval do miestneho potoka. Informoval o tom veliteľ zásahu Hasičského a záchranárskeho zboru (HaZZ) Dušan Hancko.

V akcii aj krízový štáb

„Zachytávame túto látku na dvoch miestach a pripravujeme sa na jej odčerpanie. Zároveň sme na dvoch iných miestach nainštalovali norné steny, kde zachytávame bioodpad, ktorý do vodného toku unikol,“ povedal Hancko pre TASR. Norné steny zabraňujú úniku nebezpečnej látky do potoka.

Krízový štáb za účasti všetkých integrovaných zložiek zasadá odpoludnia na Obecnom úrade v Čabradskom Vrbovku.

Kal v šírke asi 10 – 20 metrov stekal po poruche bioplynovej stanice popri obývaných aj neobývaných domoch v dĺžke asi 300 metrov do malého prítoku miestneho potoka, uviedol Hancko.

Vzorky poslali na rozbor

Podľa šéfa odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Krupina Milana Blaška pracovníci úradu odobrali vzorky z digestátu, čiže uniknutého bioodpadu, a poslali ich na rozbor. „Výsledky budú známe o niekoľko dní,“ podotkol Blaško pre TASR.

Ako ďalej povedal, priame ohrozenie ľudí nehrozí, tento odpad sa totiž používa aj na hnojenie polí. Nie je však vylúčený jeho priesak do spodných vôd, pričom môže byť ohrozená napríklad aj voda v studniach.

„Detaily, za akých k udalosti došlo, budú predmetom ďalšieho vyšetrovania,“ hovorí polícia.

Zábery z miesta ekologickej havária nájdete v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: V Čabradskom Vrbovku došlo k úniku nebezpečných látok
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM