Tlačové správy

Ethereum kurz: kedy je najlepšie kúpiť ETH?

Chcete si zarobiť obchodovaním Etherea? Nie je to nič zložité. Stačí si kúpiť coiny, keď je Ethereum cena nízka a predať ich pri vysokých cenách. No a rozdiel ide do vrecka vám, čo je v podstate váš zisk.

Ilustračný obrázok k článku Ethereum kurz: kedy je najlepšie kúpiť ETH?
5
Galéria

Zdá sa to jednoduché, čo? Ale dosiahnuť profit nie je vždy také jednoduché, najmä vo svete kryptomien. Volatilita trhu narába s ETH cenou ako s jojom a tá môže kedykoľvek stúpnúť, či klesnúť, bez akéhokoľvek varovania a očividnej príčiny. Ak ste si kúpili Ethereum minulý týždeň za 100€, dnes už môže mať hodnotu 200 €, ale aj 50 €.

Preto je dosiahnutie zisku v spotovom obchodovaní tak ťažké. Pri spotovom obchodovaní si investori zarábajú načasovaním trhu, nakupujú a predávajú podľa svojich predpovedí na základe rýchlo sa meniaceho Ethereum kurzu. Hodnoty ETH stúpajú a klesajú podľa dynamiky trhu, špekulácií o medzinárodných regulačných zmenách, tweetov miliardárov a známych osobností, a mnohých iných faktorov. Načasovať trh uprostred všetkých týchto vplyvov je mimoriadne ťažké. Preto takmer všetci denní obchodníci prichádzajú o peniaze.

Zdroj: QuoteInspector.com

Špeciálny prípad

Ethereum sa na trhu objavilo v roku 2015 a odvtedy si podľa trhovej kapitalizácie udržalo pozíciu druhej najväčšej kryptomeny. Vyššiu hodnotu máš už len Bitcoin.

V roku 2021 mesačný objem transakcií Etherea prvýkrát prekonal objem transakcií Bitcoinu. Práve preto niektorí ľudia predpovedali, že Ethereum nakoniec vytlačí Bitcoin ako najväčšiu a najdôležitejšiu kryptomenu.

Ethereum sa na krypto trhu dostal vysoko práve preto, že nie je priamym konkurentom bitcoinu. BTC vznikol preto, aby slúžil ako univerzálna elektronická mena. V podstate mal nahradiť, alebo vymeniť, vládou vydávané fiat meny. Ethereum vytvorili s úplne iným cieľom.

Ethereum sa stal kryptomena len náhodou. Slúži hlavne ako platforma pre aplikácie založené na blockchaine. Je to akýsi operačný systém pre decentralizovaný peer-to-peer svet.

Zdroj: QuoteInspector.com

Kľúčom k úspechu Etherea je podpora smart kontraktov, alebo inteligentných zmlúv. Ide o spustiteľný softvéru, ktorý je uložený na blockchaine. Preto si Ethereum platformu vyberá väčšina distribuovaných aplikácií založených na blockchaine, a to najmä na decentralizovanom finančnom trhu. Väčšina DeFi dApps je založená práve na Ethereu.

Ethereum je tiež hostiteľským blockchainom pre mnohé krypto tokeny, ktoré sú prepojené s dApps. Takisto je to blockchain, ktorý sa používa na novom, ale rýchlo rastúcom trhu s nezameniteľnými tokenmi, alebo NFT.

Niet sa čo čudovať, že Ethereum sa na krypto trhu dostalo na 2. miesto.

Ticho pred búrkou

Vzhľadom na dominanciu Etherea v oblasti dApp, DeFi a NFT trhov by ste mohli očakávať, že sa jeho podiel na krypto trhu bude zvyšovať. V skutočnosti ale podiel Etherea v roku 2022 klesol.

Jedným z dôvodov sú prirodzené nedostatky Ethereum blockchainu. V súčasnej podobe dokáže sieť Ethereum potvrdiť len približne 30 transakcií za sekundu (TPS). Stále je to lepšie ako Bitcoin, ktorý dokáže vykonať len 7 TPS. Ale dopyt celosvetovej finančnej platformy to bohužiaľ neuspokojí. Sieť kreditných/de­betných kariet Visa bežne spracúva 1 700 TPS a údajne je schopná spracovať až 24 000 TPS.

Zdroj: QuoteInspector.com

Ethereum musí ale vyriešiť svoj problém s transakciami, aby dokázalo naplniť svoj potenciál.

Vývojový tím Etherea predstavil plán pre „Ethereum 2.0“. Ide o novú verziu, ktorá by mala dokázať spracovať teoretické maximum 100 000 TPS.

Vydanie verzie Ethereum 2.0 bolo pôvodne naplánované na rok 2019. Vývojári teraz dúfajú, že nový blockchain vydajú do konca roka 2023.

Ďalšou nevýhodou siete Ethereum sú vysoké transakčné náklady. Každá transakcia v blockchaine Ethereum sa musí zaplatiť tzv. „gas“ poplatkami, ktoré spolu s počtom transakcií súťažiacich o validáciu prudko vzrástli.

Takže, hoci sa každý deň objavuje množstvo dApps, DeFI aplikácií a NFT, technické nedostatky siete Ethereum vytvorili príležitosť pre konkurenčné blockchainy ako je Solana, Cardano, Polkadot, Polygon, Avalanche a mnohé ďalšie. Výsledkom je, že Ethereum v priebehu roka 2022 postupne stratilo svoj podiel na trhu.

Investovanie do Etherea

Spoluúčastníci v odvetví aj naďalej veria, že Ethereum má z dlhodobého hľadiska svoj potenciál. Zatiaľ ale výmenný kurz Etherea v krátkodobom horizonte dramaticky stúpa a klesá. Táto volatilita trhu sťažuje spotové obchodovanie, na ktoré sa ale treba pozerať v kontexte celkového dlhodobého rastúceho trendu.

Zdroj: QuoteInspector.com

To samozrejme platí aj pre mnohé iné kryptomeny. Hodnota kryptopmien spolu s bitcoinom má sklony stúpať a klesať, ale z dlhodobého hľadiska má vzostupný trend.

Poučenie z minulosti

Čo keby ste si kúpili Ethereum pred mesiacom alebo pred týždňom? Ak by ste si kúpili ETH v hodnote 100 €, koľko by ste mali teraz?

Nemusíte nad tým priveľmi rozmýšľať. Kriptomat „what-if“ kalkulačka vám tieto hodnoty vypočíta na základe údajov, ktoré sa nepretržite obnovujú. Kalkulačka vám na základe skutočných historických údajov dokáže vypočítať, akú hodnotu by dnes mala vaša 100 € investícia.

Kalkulačka vám dokáže vypočítať tieto hodnoty pre ktorúkoľvek z viac ako 350 kryptomien, ktoré na platforme Kriptomat predávame.

Kalkulačka názorne ukazuje, že aj napriek krátkodobej volatilite kryptomeny priniesli dlhodobým investorom zaujímavé výnosy.

Jeden dobrý spôsob, ako využiť výhody dlhodobých vzostupných trendov je Kriptomat funkcia opakovaného nákupu. S touto funkciou si môžete nastaviť plán pravidelných nákupov na týždennej, dvojtýždennej, alebo mesačnej báze. Za cenu kávy v Starbuckse si pomaly ale isto vybudujute svoje krypto protfólio, s ktorým si môžete splniť svoje dlhodobé ciele, ako je odchod do dôchodku, kúpa nehnuteľnosti, alebo vyplatenie drahého vysokoškolského štúdia.

To podstatné na záver

Svet je plný zbedačených denných obchodníkov, ktorí môžu potvrdiť, že predpovedanie vysokých a nízkych cien na kryptotrhu nie je jednoduché. Faktorov ovplyvňujúcich výmenný kurz Etherea je príliš veľa a ich sledovanie nie je tak jednoznačné.

Táto volatilita sťažuje život denným obchodníkom, ale jej vplyv nie je v porovnaní s dlhodobým vývojom cien Etherea vysoký. V investovaní do kryptomien neexistuje nič také ako „istota“, ale mnohí šťastní majitelia Etherea dosiahli úspech, keď svoje kryptomeny začali brať ako dlhodobú investíciu.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Kriptomat Broker
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM