ELA Zo Slovenska

FOTO Bol to doteraz najväčší protest: Tisíce ľudí po celom Slovensku opäť vyšli do ulíc

Tisíce ľudí po celom Slovensku sa opäť zišli na protivládnych protestoch proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone.

Ilustračný obrázok k článku FOTO Bol to doteraz najväčší protest: Tisíce ľudí po celom Slovensku opäť vyšli do ulíc
11
Galéria
Zdroj: TASR

Protestujúci sa na štvrtom proteste proti vláde zhromaždili v mestách: Bratislava, Košice, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Bytča, Trenčín, Prešov, Trnava, Považská Bystrica, Lučenec, Martin, Spišská Nová Ves, Levice, Prievidza, Piešťany, Dunajská Streda, Senec, Liptovský Mikuláš. Protesty boli v zahraničí, a to v Prahe, Bruseli, Paríži či v Osle.

Na Slovensku protestovalo odhadom vyše 60-tisíc ľudí. Na Námestí SNP v hlavnom meste malo byť viac ako 30-tisíc ľudí, v Košiciach viac ako 10-tisíc, Žiline 4 500, Prešove 3 500, Nitra 2 000, Banská Bystrica 1 500 a Trnave, Prievidzi, Poprade a Spišskej Novej Vsi po tisíc, informuje denník SME.sk.

Pridali sa europoslanci

Organizovali ich opozičné parlamentné subjekty Progresívne Slovensko, SaS a KDH. V niektorých mestách sa konali aj občianske protesty. Proti krokom vlády vyšli Slováci do ulíc aj v zahraničí.

Na bratislavskom Námestí SNP vystúpilo viacero opozičných politikov a známych osobností. Okrem opozičných protestov sa v Bratislave konalo aj zhromaždenie občanov na podporu ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), ktoré organizovali Peter Marček a Ján Čarnogurský. Prišli iba desiatky ľudí.

Protivládny protest Slovákov žijúcich v Belgicku po prvýkrát verejne podporili aj slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) z opozičných politických strán.

Niekoľko desiatok demonštrantov sa vo štvrtok popoludní stretlo v Bruseli pri hlavnom sídle inštitúcií EÚ, informuje spravodajca TASR.

Organizátori demonštrácie v Bruseli poslali pozvánku všetkým opozičným europoslancom, Na protestné podujatie prišli traja z troch rôznych politických frakcií – Martin Hojsík (PS) z liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE), Eugen Jurzyca (SaS) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v EP. Všetci traja požiadali aj o možnosť predniesť prejav pred účastníkmi protestu.

Krajania v Česku

V Prahe a Brne sa vo štvrtok opäť zišli stovky slovenských krajanov, aby podporili protesty proti novele Trestného zákona. Publicista Fedor Gál v prejave apeloval na ľudskosť a slušnosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Zrieďujme lži a nenávisť ich opakom. Je to jednoduché, dve slová – ľudskosť a slušnosť. Definitívne víťazstvo je naše… Táto viera nám dáva nádej, nádej nám dáva cestu a cieľ,“ povedal Gál.

„Sledujú nás, čo si myslíme, ako sa vyjadrujeme k veciam. Už ovplyvňujeme veci na Slovensku,“ povedal Samuel Zubo, predseda spolku Srdcom doma, ktorý sa zasadzuje za možnosť pre krajanov voliť poštou.

Podľa neho Slováci v zahraničí stále viac ovplyvňujú to, čo sa deje na Slovensku. Všetkých krajanov tiež vyzval, aby v marci prišli na Slovensko a zapojili sa do prezidentských volieb.

V Prahe sa občiansky protest uskutočnil už po štvrtýkrát. Podľa organizátorov zo spolku Pražská kaviareň sa na ňom zúčastnilo asi 400 ľudí. Do 300 ľudí sa podľa spoluorganizátora brnianskeho protestu Mareka Pravdu po druhýkrát zišlo na Námestí slobody v Brne. Ľudia tam podľa neho vyjadrili nesúhlas so smerovaním Slovenska pod súčasnou vládou.

Okrem českých miest sa zhromaždenia krajanov uskutočnili aj v Bruseli, Luxemburgu, Paríži, Newbridge či Krakowe.

Prečítajte si aj:

Protesty proti vláde 1.2.2024
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM