Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Francúzi predstavili maskotov olympiády, internet vybuchol smiechom: Aj vy TO tam vidíte?

Maskoti najbližšej letnej olympiády vyvolali nemalý rozruch. Ich tvorcovia hovoria o národnej hrdosti, ľudia však na obrázku vidia niečo iné.

Ilustračný obrázok k článku Francúzi predstavili maskotov olympiády, internet vybuchol smiechom: Aj vy TO tam vidíte?
Zdroj: pixabay.com , Twitter.com/Paris2024

Letnú olympiádu bude v roku 2024 hostiť francúzska metropola, Paríž. Prípravy na tak obrovskú udalosť, pochopiteľne, prebiehajú dlhé mesiace. Hoci do hier zostáva viac než rok, organizátori verejnosti postupne odkrývajú detaily.

Symbol hrdosti

Ešte v novembri uzreli svetlo sveta maskoti olympijských a zároveň paralympijských hier. Tvorcovia tentoraz nezvolili zviera ani postavu človeka. Rozhodli sa symbolicky poukázať na históriu Francúzska.

Maskoti majú pripomínať takzvanú frýgickú čiapku, ktorá sa počas Veľkej francúzskej revolúcie sa stala symbolom slobody a nezávislosti.

Postavičky vyzerajú ako červené klobúky so zahnutou špičkou. Jedna z nich má nožnú protézu, čo odkazuje na paraolympiádu.

„Frýgickú čiapku sme vybrali, pretože je to pre silný symbol. Pre Francúzov je to dobre známy predmet, ktorý vyjadruje slobodu. Skutočnosť, že paralympijský maskot má viditeľné postihnutie tiež vysiela jasný odkaz – podporme začlenenie,“ uviedol pri predstavení maskotov Tony Estanguet, bývalý olympionik a súčasný šéf organizačného výboru hier.

Maskoti terčom posmechu

Nie je novinkou, že internet je silná zbraň a maskoti na ňom okamžite upútali pozornosť. Nie však pre svoj vlastenecký odkaz. Niektorým ľuďom totiž frígycká čiapka pripomína skôr časť ženského pohlavného ústrojenstva.

Vo viacerých komentároch sa opakuje názor, že maskoti vyzerajú ako ženský klitoris.

Podobnosť si všimlo aj londýnske Múzeum vagín. Inštitúcia na Twitteri uverejnila satirický obrázok, na ktorom pridala k maskotom popisky jednotlivých častí ženského pohlavného orgánu. Zatiaľ čo väčšina ľudí sa v komentároch baví, niektorých maskoti dokonca rozčúlili. Podľa nich je kvôli tomuto nešikovnému ťahu Francúzsko na smiech celému svetu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM