Tlačové správy

Herne alebo skryté podoby hazardu – čo nám škodí viac?

Keď spomenieme hazardné hry, väčšine z nás hneď napadne ruleta, blackjack či poker v klasickom kasíne. S rôznymi podobami hazardných hier sa však, väčšinou nevedomky, stretávame denno-denne. S rozvíjajúcimi sa technickými možnosťami sú dnes dostupnejšie než kedykoľvek predtým.

Ilustračný obrázok k článku Herne alebo skryté podoby hazardu – čo nám škodí viac?
Zdroj: unsplash.com

Nekonečný svet online hazardu

Dostupné čísla z prvého štvrťroka roku 2021 ukazujú, že za prvý kvartál tržby z hazardu presiahli 125 miliónov eur. Kvôli pandemickej situácii však boli začiatkom roka na Slovensku všetky kamenné herné prevádzky zatvorené, znamená to teda, že všetky tržby pramenili z online hazardu, ktorý zažíva čoraz väčší rozmach. „Herňu má teraz už každý doma vo vlastnej obývačke, alebo kdekoľvek inde, kde sa nachádza jeho smartfón,“ konštatuje hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová. A možnosti sú naozaj nekonečné: od obyčajných online kasín až po čoraz obľúbenejšie stávkovanie.

Nebezpečenstvo skrytého hazardu

Aj na stávkovanie či online ruletu však užívateľ potrebuje minimálne vydokladovať vek najmenej 18 rokov. Táto podmienka ale neplatí pre takzvané skryté formy hazardu. Nachádzajú sa aj v počítačových hrách v podobe tzv. loot boxov – virtuálnych škatuliek, ktoré si hráči kupujú za malý obnos peňazí (najčastejšie do 5 eur).

Až po zakúpení a otvorení boxu však hráči zistia, čo sa v danej škatuli skutočne nachádza – väčšinou ide o cennejšie či, častejšie, bezcenné predmety, ktoré môže hráč ďalej využiť v rámci hry. Túto formu „odmien“ obsahuje napríklad hra FIFA, kde dúfate, že vám zo škatule vypadne kvalitnejší hráč či Overwatch, kde zase čakáte na atraktívne modifikácie herných zbraní.

Háčikom je, že nikdy neviete, čo vám z loot boxu v skutočnosti vypadne, skrátka, za reálne peniaze si nekupujete produkt, ale iba šancu, že napokon získate niečo hodnotnejšie ako sumu, ktorú ste v skutočnosti zaplatili. Podobá sa vám to na hazard?

Mimoriadne dostupný hazard

Niektorí tvorcovia počítačových hier však zašli ešte ďalej. Hra GTA V obsahuje dokonca vlastné kasíno, kam hráč so svojím virtuálnym avatarom vojde a hrá ako v klasickom online kasíne. Problémom môže byť, ak hráč všetky svoje virtuálne peniaze v hre prehrá.

Vtedy má možnosť siahnuť po svojej peňaženke v reálnom svete a virtuálne peniaze, namiesto toho, aby ich v hre prácne zarábal, jednoducho nakúpiť za tie skutočné. Tento koncept hry má k tradičnému hazardu tak blízko, až si táto časť hry GTA V v niektorých krajinách ako je napríklad Čína, Grécko či Južná Kórea, vyslúžila úplný zákaz.

Zistenia hovoria jasne

V ostatných rokoch bolo vypracovaných viacero štúdií, ktoré potvrdili jasnú podobnosť loot boxov s hazardom a mnohé štáty sa už rozhodli tento spôsob gamblingu regulovať. Belgicko a Holandsko dokonca označilo loot boxy priamo za ilegálnu formu hazardu. Pravdou zostáva, že aj keď sú mnohé z týchto hier určené pre hráčov od 18 rokov, akákoľvek kontrola absentuje. Skryté formy hazardu sa tak stávajú čoraz väčšou hrozbou pre tú najzraniteľnejšiu skupinu – deti a mládež.

Prísna kontrola

Iným prípadom, čo sa týka kontroly, sú kamenné herne. „Pri vstupe do kamennej herne sa každý musí preukázať občianskym preukazom a osobám pod 18 rokov alebo osobám vedeným v Registri vylúčených osôb nie je vstup umožnený,“ vysvetľuje Dominika Lukáčová prísnu reguláciu, ktorá sa vzťahuje na každú kamennú herňu či kasíno na Slovensku.

Vďaka Registru vylúčených osôb sú z hazardu vylúčení poberatelia sociálnych dávok, neplatiči výživného či chorobní gambleri a môžu sem byť zaradení aj študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium.

Regulácia na Slovensku

Namiesto regulácie skrytých či online foriem hazardu sa však v ostatnej dobe na Slovensku skloňuje plošný zákaz kamenných herní na pôde miest a obcí. Legislatíva, ktorá vstúpila pred rokom do platnosti, umožnila samosprávam obmedziť hazard na svojom území bez potreby petície podpísanej občanmi, a tak k tomuto kroku už stihlo pristúpiť viacero menších či väčších miest.

Online hier, kasín, stávkových kancelárií či počítačových hier s loot boxami sa toto obmedzenie nijako nedotklo a naďalej sú prístupné pre každého užívateľa z pohodlia domova bez prísnejšej kontroly. Pre mestá či obce, ktoré už stihli kamenné herne na svojej pôde zakázať navyše z online podôb hazardu do pokladnice neplynú žiadne financie.

Mestá sa pripravili o zdroje do rozpočtu, ale tých najzraniteľnejších neochránili,“ konštatuje Dominika Lukáčová a dodáva, že zostáva otázkou, či vôbec hlasy volajúce po obmedzení hazardu klopú na tie správne dvere.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM