Eliška Šándorová Správy Správy

HLASUJTE: Za viac peňazí viac muziky? Koncesionárske poplatky pre RTVS sa majú zvýšiť takmer dvojnásobne

Ministerstvo kultúry sľubuje, že viac peňazí do kasy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa odrazí na lepšom programe. Platiť musia všetci, čo odoberajú elektrinu. Bez ohľadu na to, či verejnoprávne médium pozeráte alebo počúvate.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Za viac peňazí viac muziky? Koncesionárske poplatky pre RTVS sa majú zvýšiť takmer dvojnásobne
Zdroj: TASR

Naposledy sa o koncesionárskych poplatkoch vo veľkom diskutovalo v roku 2008, keď do platnosti vstúpil tzv. „zástrčkový zákon“. Povinnosť mesačne prispievať na chod verejnoprávnej RTVS sa vzťahovala na všetkých, ktorí boli koncovým odberateľom elektrickej energie.

Bez ohľadu na to, či verejnoprávne médium sledovali alebo počúvali. Nepomohlo ani to, keď nemali doma televízor ani rádio.

Za viac peňazí viac muziky?

Ministerstvo kultúry, ktorému aj pred rokmi šéfoval Marek Maďarič (Smer-SD), tentoraz navrhuje zvýšiť doterajší koncesionársky poplatok na takmer dvojnásobok. Zo súčasných 4,64 eura na sedem eur mesačne.

Tento krok obhajuje tým, že poplatky sa nezvyšovali už 13 rokov. Za viac peňazí sľubuje divákom a poslucháčom lepšie služby a tretí televízny kanál, ktorý by mal byť plnoformátový. Zahŕňať má šport a spravodajstvo.

Niektorí ušetria

Novela zákona o úhrade koncesionárskych poplatkov RTVS počíta aj s výhodami. Od platenia budú naďalej oslobodené domácnosti, kde žije zdravotne postihnutý človek a po novom aj poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Dôchodcovia budú uhrádzať polovičnú sadzbu, teda 3,50 eur.

Do kasy RTVS pribudne na poplatkoch ročne približne 63,9 milióna eur a ďalších 8,8 milióna eur si priplatia podnikatelia. To vraj na fungovanie nestačí. Ak poslanci novelu zákona schvália, do Mlynskej doliny a obrátenej pyramídy natečie ročne o takmer 37 miliónov eur viac.

Čítajte aj: Diera v krku, mŕtve dieťa alebo impotencia. Čo nás má odnaučiť fajčiť?

RTVS
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zaslúži si RTVS viac financií z naše peňaženky na povinný poplatok? Áno
Nie
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM