Aktualizované MAK Správy Regióny

Hmly aj čierna poľadovica. Cesty sú plné, silné sneženie prinesie 20 až 40 cm snehu

Pred predĺženým víkendom sú cesty najmä v horských oblastiach ťažko prejazdné. Cestári varujú, jazdite opatrne. Začína fúkať aj silný vietor.

Ilustračný obrázok k článku Hmly aj čierna poľadovica. Cesty sú plné, silné sneženie prinesie 20 až 40 cm snehu
Zdroj: TASR

Mnohí ľudia po celom Slovensku smerujú užiť si predĺžený víkend do hôr. Hmla a poľadovica na viacerých miestach však spôsobujú vodičom problémy.

Slovenská správa ciest upozorňuje, že najmä na cestách III. tried v obvodoch Michalovce, Sobrance a Veľké Kapušany je poľadovica.

Kvôli zlému počasiu cestári taktiež varujú pred miestami so zľadovatelým snehom na ceste Skalka – Kremnica a na horskom prechode Vrchslatina v okrese Brezno.

Vo vyšších častiach Bratislavy a na Záhorí Slovenska treba rátať s čiernou poľadovicou, upozorňuje Stella centrum, ktorá odporúča jazdiť veľmi opatrne.

Podľa informácií Stella centra je poľadovica miestami aj na horskom priechode Zbojská.

Silný vietor

V Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji môže byť od soboty 22.00 h a počas noci silný vietor.

Pre väčšinu Žilinského kraja a okresy Banská Bystrica, Brezno a Poprad platí od 18.00 h výstraha pred vetrom na horách, po 22.00 h v niektorých miestach dosiahne druhý stupeň.

„V polohách od cca 1500 metrov miestami očakávajte vietor, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h) a v nárazoch rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h)," informuje SHMÚ.

Vietor na horách podľa meteorológov môže byť nebezpečný pri pešej turistike a horolezectve.

Silné sneženie

„Naše územie čaká cez víkend silné sneženie. Vyskytnúť by sa malo na viacerých miestach a len v priebehu niekoľkých hodín môže napadnúť až 20 centimetrov. Na horách aj viac," informuje iMeteo.sk.

Na Kysuciach, Orave a na Liptove bude snežiť už dopoludnia. Výraznejšia vlna sneženia by mala doraziť v sobotu popoludní.

Od severu začne v sobotu popoludní intenzívne snežiť, do 400 metrov nad morom bude pršať alebo pribudnú zrážky aj so snehom.

Článok pokračuje pod meteomapou.

Zdroj: iMeteo.sk

Postupne sa vyskytnú najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji, neskôr bude snežiť aj južnejšie, v častiach Trenčianskeho a Banskobystric­kého kraja.

V oblasti Bratislavského a Trnavského kraja budú zrážky relatívne slabé, ale budú primŕzať.

Na juhu Banskobystrického kraja sa očakávajú len prehánky, prevažne snehové. V Košickom kraji by malo snežiť najmä v noci zo soboty na nedeľu.

Druhá vlna, ktorá prinesie výraznejšie sneženie, zasiahne Slovensko neskôr popoludní.

V Žilinskom a Prešovskom kraji napadne od 5 do 10 centimetrov, na náveterných stranách hôr to môže byť aj cez 20 centimetrov. Na severe Košického a Banskobystrického kraja a v Trenčianskom kraji napadne do 5 centimetrov.

Celkovo by tak malo do nedele rána napadnúť od 10 do 20 centimetrov snehu, na Orave a na Kysuciach to môže byť ojedinele aj viac. Na horách a to predovšetkým na ich severných návetriach napadne od 20 do 40 centimetrov.

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM