Eliška Šándorová Rôzne

Keď pero vládne počítačom a písacím strojom. Ako je na tom kronika vášho mesta?

Kroniky miest a obcí sú akýmsi denníkom. Zachytávajú to, čo by inak mohlo zostať zabudnuté. Nie každá samospráva chce však vymeniť ozdobné písmo za počítačovú grafiku.

Ilustračný obrázok k článku Keď pero vládne počítačom a písacím strojom. Ako je na tom kronika vášho mesta?
Foto: Eliška Šándorová

Zažltnuté stránky mestských aj dedinských kroník sú pokladom najmä pre historikov. "Pri písaní monografií obcí je veľkou výhodou, ak mala obec vlastnú kroniku už v 18. storočí a kronikári do nej pravidelne zaznamenávali dianie v obci,“ vysvetľuje historička Katarína Nádaská.

Odborníkom to umožňuje poznať napríklad národnostné zloženie danej lokality. „Kronika je tiež zdrojom nesmierne cenných informácií o hospodárení v obci, o jej spoločenskom, kultúrnom a sociálnom živote,“ dodáva Nádaská.

Ako dnes mestá a obce zaznamenávajú vlastnú súčasnosť pre budúce generácie?

Dominuje písané písmo

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nedávno urobilo prieskum, ktorý mapuje spracovávanie obecných kroník. Zapojilo sa doň 312 náhodne vybraných samospráv, kde žije takmer 700-tisíc ľudí z približne päť a polmiliónového Slovenska.

Z ankety vyplynulo, že slovenské mestá a dediny oceňujú význam kroník, čo dokazujú aj formou ich spracovávania. Takmer 86 percent miest a obcí píše kroniku písaným písmom. Čosi vyše viac ako desatina samospráv uprednostňuje počítač. Písací stroj nepoužíva ani percento obcí – presne 0,4 percenta vyťukáva svoju históriu na stroji. Medzi našimi mestami a dedinami sa dokonca nájdu aj také, ktoré vlastný „príbeh“ prácne dokumentujú napríklad ústrižkami z novín.

Obecnú kroniku v jazyku národnostnej menšiny vedie 7,7 percenta samospráv.

Niektoré obce vedú kroniku ručne a zároveň ju píšu aj na počítači. Ocenia to najmä tí, ktorí si môžu vyhľadať potrebné údaje o meste či dedine bez zapožičania originálu.

„Ak správne pochopíme význam a miesto obecnej kroniky z hľadiska budúcnosti, potom ju dokážeme aj kvalitne tvoriť. Ide o pravdivú históriu miest a obcí, z ktorej budú čerpať nielen historici, ale i budúce generácie. Platí, keď chceš rozvíjať mesto, obec, poznaj svoju históriu a uchovávaj ju,“ vysvetľuje šéf ZMOS-u Michal Sýkora.

Topoľčianska kniha minulosti

K písanému písmu sa hlásia aj Topoľčany, ktoré aj v informačnom veku vedú kroniku v klasickej forme. "Na Mestskom úrade máme najstaršiu kroniku písanú v roku 1970, kedy sa pravdepodobne založila táto tradícia. Začína prvou kapitolou, konkrétne rokmi 1949 – 1953 a pokračuje až po rok 1971. Druhá kniha Kroniky pokračuje rokmi 1972 – 1992. Posledná kniha zaznamenáva udalosti od roku 1993 až po súčasnosť,“ približuje Martin Drgoňa z Mestského úradu Topoľčany.

Zaznamenávanie minulosti je zároveň odkazom do budúcnosti. "Bez starých kroník by sme dnes ťažko zrekonštruovali život na Slovensku, preto má písanie kroniky, či už v papierovej alebo elektronickej podobe, svoje nezastupiteľné miesto pre budúce generácie,“ uzatvára Nádaská.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM