Regióny

KURIOZITA DŇA: Maňa oprášila izbičky našich predkov, ktoré približujú ako sa žilo

Na snímke je voľakedajšia izba, v akej bežne ľudia žili, ktorá sa nachádza v Národopisnej expozícii v obci Maňa 4. novembra 2016.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Maňa oprášila izbičky našich predkov, ktoré približujú ako sa žilo
Zdroj: TASR

Expozícia je zriadená v priestoroch základnej školy a je súčasťou praktickej výučby regionálnej výchovy na škole. Zariadenie miestneho múzea tvoria exponáty, ktoré poskytli miestni občania. Na snímke je voľakedajšia izba, v akej bežne ľudia žili, ktorá sa nachádza v Národopisnej expozícii v obci Maňa 4. novembra 2016.

Až z roku 1237 pochádzajú prvé písomné záznamy o obci Maňa v okrese Nové Zámky napriek tomu, že okolité, menej dôležité obce, sú známe už od 11. a 12. storočia. Archeologické výskumy pritom potvrdili, že v lokalite dnešnej Mane bolo starodávne osídlenie.

Okrem sídlisk a pohrebísk Keltov a Germánov z 3. – 2. storočia pred Kristom a 2.-3. storočia po Kristovi je tu výrazné osídlenie z 9. – 11. storočia, ktoré reprezentuje slovanské sídlisko a kostrové hroby belobrdskej kultúry. Keltské pohrebisko patrí k najväčším náleziskám tohto druhu v strednej Európe.

Obec Maňa
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM