Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: More okolo Thajska zaplnili vzácne druhy živočíchov, FOTO

Prírode sa vďaka opatreniam pre pandémiu nového koronavírusu darí viac ako kedykoľvek predtým. Život bez ľudí ukazuje, že nás vôbec nepotrebuje.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: More okolo Thajska zaplnili vzácne druhy živočíchov, FOTO
2
Galéria
Zdroj: TASR

More okolo Thajska zaplnili v poslednom období ryby a vzácne druhy morských živočíchov, ktoré sa v dôsledku prítomnosti turistov zväčša zdržiavajú ďalej od pevniny. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na thajské ministerstvo národných parkov, ochrany divej zvery a rastlín.

Bez ľudí sa im darí

Ministerstvo informovalo na Facebooku o „viditeľnom náraste počtu živočíchov na korálových útesoch“. „Obhliadka ukázala, že odkedy sme park pred mesiacom (pre koronavírusovú pandémiu) zavreli, počet rýb očividne vzrástol,“ píše sa v príspevku. „Napríklad ploskozubce, ktoré sme zvyčajne videli v skupinách piatich až šiestich rýb, teraz plávajú v skupinách 15 – 20.“

Ministerstvo takisto uviedlo, že korálové útesy v národnom parku Hát Vonkón v provincii Pračuap Kchírí Kchan nevykazujú nové známky poškodenia.

Prírodovedci takisto hlásia na dennej báze z blízkosti ostrova Ko Libong v južnom Thajsku výskyt vzácnych dugongov morských, často v skupinách piatich až šiestich. Dugongy sú morské cicavce, ktoré sú podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) ohrozeným druhom.

Thajsko v dôsledku koronavírusovej pandémie uzavrelo všetky národné parky, obchodné centrá i väčšinu obchodov a verejných miest. Vláda vyhlásila 26. marca núdzový stav, ktorý bude trvať najmenej do konca apríla.

More okolo Thajska zaplnili vzácne druhy živočíchov
2
Galéria
Zdroj: DNP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM