Mário Hudák Regióny Regióny

Marcel Kaščák: Aj v malej dedine sa dá žiť naplno

Za týmito slovami si stojí súčasný starosta obce Nižná Voľa Marcel Kaščák, ktorý odpovedal na otázky Bardejovského Reportéra.

Ilustračný obrázok k článku Marcel Kaščák: Aj v malej dedine sa dá žiť naplno
Zdroj: Ilustračné foto

NIŽNÁ VOĽA. Súťaž Dedina roka 2017 vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia, Ministerstvo životného prostredia SR, spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska v marci 2017. Hlavnou myšlienkou je zachovať tvár a dušu dediny a umožniť zúčastneným obciam prezentovať sa v rôznych aktivitách. Víťaz zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny. Zapojila sa do nej aj obec Nižná Voľa, vzdialená od Bardejova iba 13 kilometrov.

Ako vznikla myšlienka zapojiť sa do súťaže? Pomohol vám s tým niekto?

Pamätáme a spomíname v blahej pamäti na Jozefa Kuchtu zo Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá je vyhlasovateľom súťaže, ktorý odborne zastrešoval obstarávateľskú činnosť územného plánu obce v jeho záverečnej fáze 2011–2014 a práve vďaka nemu a na jeho počesť sme sa prihlásili do súťaže. V obci videl veľký potenciál uspieť. Samozrejme na znak vďaky občanom by určite samot- né ocenenie prinieslo občanom zadosťučinenie za roky tvrdej práce. Pomáhali starostovia a kolegovia z iných okresov, hlavne Prešovského kraja. Pamätám, že Raslaviciam sa podarilo pred desiatimi rokmi vyhrať v kategórii klenotnica, hlavne kôli folklóru a ľudovým tradíciám.

My môžeme uspieť v kategórii partner, alebo pospolitosť, nakoľko tu máme šesť organizácií. Jednotu dôchodcov, Úniu žien, Slovenský červený kríž, Maticu Slovenskú, Dobrovoľný hasičský zbor, Poľovnícke združenie Čarnošina. Tieto združenia aktívne pomáhajú obecnému úradu kultúrno-spoločenskými a športovými akciami. Spomeniem ich len niekoľko. Fašiangový sprievod obcou, karneval, stavanie mája, Deň matiek, súťaž vo varení halušiek, športový deň obce, deň tradičných ľudových jedál, posedenie s dôchodcami, vítanie Mikuláša, Vianočný koncert Materskej a Základnej školy.

Aké podmienky pre štúdium majú vytvorené vaši žiaci v rámci environmentálnej výchovy?

Našu Základnú školu navštevuje 24 žiakov. Je dvojtriedna. Zriadili sme aj školský klub detí. Škola je vybavená interaktívnymi tabuľami, dataprojektormi, počítačmi. Školu pravidelne navštevujú a prednáškami vyškoľujú včelári, poľovníci, hasiči, poľnohospodári či turisti. V exteriéri sa nachádza vodná nádrž, ktorá poskytuje priestor pre pozorovanie vodnej fauny a flóry, multifunkčné ihrisko, skalka s bylinkami a hojdačkou, ktoré boli zhotovené dobrovoľníkmi z obce. V bezprostrednej blízkosti školy je environmentálna vzdelávacia zóna, akési vysunuté vzdelávacie centrum. Do vyučovacieho procesu zapracovávame prvky environmentálnej výchovy, čím chceme nielen prejaviť odlišnosť od iných škôl, ale hlavne podchytiť vzájomný vzťah človek – príroda a vytvárať podmienky zdravého životného prostredia na vidieku.

Čo hodnotí komisia v súťaži Dedina roka?

Hodnotenie obcí prihlásených do súťaže Dedina roka vykonáva národná hodnotiaca komisia, ktorá je zložená zo zástupcov vyhlasovateľov a partnerských organizácií súťaže, generálneho partnera a zástupcu víťaza predchádzajúceho ročníka súťaže obce Spišský Hrhov. Komisia v priebehu troch hodín hodnotí ako obec vyzerá, ako udržiava verejné priestranstvá, hodnotí výsadbu, udržiavanie objektov s typickou architektúrou z minulých storočí, tradičné zvyky v oblastiach – Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako partner, Dedina ako hostiteľ a Dedina ako záhrada.

Aké je zastúpenie obcí v súťaži?

Tento rok je prihlásených dvadsať obcí z celého Slovenska. Sme jedinou obcou v bardejovskom okrese zapojenou do súťaže. Výsledky súťaže budú vyhlásené 17. augusta na Agrokomplexe v Nitre.

Čo vaša obec ponúkne návštevníkovi? Čím je výnimočná?

Charakter obce a jej neopakovateľná rázovitosť sa úplne odlišuje od iných obcí. Očarujúca okolitá príroda s potokom a jazierkom je pohladením duše. V roku 1989 bola obec zdevastovaná veľkou povodňou. Od tých čias ľudia stále pracujú na zveľaďovaní obce, aby vyzerala tak, ako to bolo pred povodňou nie len na svojich záhradách, pozemkoch, ale aj na verejných priestranstvách, čo obci uľahčuje mnoho činností a zároveň je veľkou inšpiráciou v uchovávaní tradičného vzhľadu obce. Dávajú do toho všetko. Po obci máme rozmiestnených päť informačných tabúľ, ktoré dotvárajú pekný obraz vidieckej krajiny.

Hlinené sypance s pivnicou v zemi aj v dnešnej dobe začínajú byť užitočné pre domácich, ktorí sa, kvôli mnohým potravinovým škandálom, vracajú k pestovaniu a chovu zvierat. V jednom z vybraných dvorov, kde sa zachovalo najviac takýchto plne drevených a hlinených tradičných poľnohospodárskych stavieb, chce obec po vzájomnej dohode so súkromným vlastníkom pozemku vytvoriť chránenú lokalitu, skanzen s interpretáciou tradičnej ľudovej izby.

Zdroj: Ilustračné foto

V obci máte aj pamiatky.

Áno, dominantou a národnou kultúrnou pamiatkou je kostol Narodenia Panny Márie, postavený v rokoch 1823–1826, ktorý slúži rímskokatolíckym a gréckokatolíckym veriacim. Oltár, organ, kalich a dva zvony dotvárajú šesticu pamiatok. V roku 2013 tu bola za pomoci dotácie poslancov nášho samosprávneho kraja vybudovaná oddychová zóna s dreveným altánkom a kamenným kozubom. V jej areáli sa nachádzajú pre najmenších preliezky, šmýkačky, hojdačky, aj drevené fitnes pohybové prvky pre všetky vekové kategórie. Inšpiráciou bola kyslíková dráha nášho olympionika Michala Martikána, dodnes umiestnená v okolí Štrbského plesa. Lesy nášho katastra poskytujú domov mnohým divým zvieratám a od skorej jari do neskorej jesene sú vychýrenou bohatou hubárskou a včelárskou oblasťou a tým pádom umožňujú aktívne trávenie voľného času nielen domácim, ale aj návštevníkom obce.

Vaša vízia?

Azda najviac by sme si s obecným zastupiteľstvom želali opraviť kultúrny dom. Máme žiadosť na ministerstve životného prostredia. Práve prebieha hodnotiaci proces a v druhej polovici roka sa dozvieme ako to dopadlo. Najdôležitejšia je výmena strechy, výmena okien, dverí, zateplenie. Spodná časť budovy bola v súkromnom vlastníctve. Aby obec bola 100%- ným vlastníkom, za vlastné prostriedky sme odkúpili tento podiel a tým sme získali možnosť žiadať o dotácie zo štátnych a európskych fondov. Do týchto priestorov chceme presťahovať obecný úrad, knižnicu, vytvoriť ľudovú izbu a salónik pre 50 ľudí.

Ako sa môžu vaši fanúšikovia zapojiť do hlasovania o dedinu roka 2017?

Súčasťou súťaže je internetové hlasovanie verejnosti na webovej stránke www.e-obce.sk, ktoré prebieha od 15. mája do 31. júla. Priaznivci súťažiacich obcí ich takto môžu podporiť a zapojiť sa do rozhodovania v národnej súťaži.

Chceli by ste niečo odkázať čitateľom Bardejovského reportéra a tým, ktorí možno zahlasujú v prospech vašej obce?

V blízkej budúcnosti bude naša iniciatíva a plánovanie nasmerované do revitalizácie centrálnych zón obce a ich verejných priestranstiev, ktoré si do dnešného dňa po ničivej povodni výrazne stabilizovali svoj vzhľad. Iba naši starší občania si ho živo pamätajú, a dodnes stále robia všetko preto, aby sa tá dnešná tvár obce čo najviac podobala tej pred veľkou povodňou. V starostlivosti o svoju rodnú krajinu im za to od súčasnej generácie patrí jedno veľké poďakovanie. V mene všetkých obyvateľov Nižnej Vole ďakujem za účasť na hlasovaní v prospech našej malebnej obce. Ak by mal byť Voľančan hrdý na to že ním je, tak jedine pre spomínané predkami nadobudnuté tri základné vlastnosti: „Pracovitosť, pohostinnosť a poctivosť“.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM