MI Zo Slovenska

Mestá odkazujú vláde: Pomohli sme vám, teraz chceme niečo my!

Bez ohromného nasadenia samospráv by sa víkendové plošné testovanie nepodarilo. Mestá a obce tak doslova zachránili vládnu operáciu a teraz pripomínajú, že oni niečo potrebujú od vlády.

Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Hneď v pondelok ráno uskutočnil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger tlačovú konferenciu. Snažil sa byť veľmi zmierlivý a množstvo organizačných nedostatkov plošného testovania počas víkendu nekomentoval. Vláde však odkázal dve prosby.

Zvládli sme to

Šéf ZMOS-u hneď v úvode zhodnotil, že celé Slovensko si cez víkend prešlo veľkou akciou s obrovskými technickými aj personálnymi nárokmi. Zdôraznil, že nechce byť kritický a tak sa radšej nebude vyjadrovať k bežným problémom, ako nedostatok rúšok, testov, či chýbajúca strava.

„Často sme boli terčom osočovania, spochybňovania, ale aj tak sme sa zmobilizovali a pomohli sme štátu, aby operácia plošného testovania bola úspešná,“ uviedol B. Tréger.

Zdôraznil, že 98% miest a obcí riadne splnilo svoju úlohu, hoci veľmi často prichádzali len zmätočné a oneskorené informácie. Preto sa snažili suplovať úlohu štátu a dávať občanom cez vlastné komunikačné kanály relevantné informácie.

My pre vás, vy pre nás

Teraz by však mestá a obce na oplátku očakávali, že štát pomôže im. Stále totiž majú problémy s peniazmi a neuhradenými účtami ešte od jari.

„Chcem poprosiť vládu, aby v rámci zákona o mimoriadnych situáciách bezodkladne preplácala náklady spojené s plošným testovaním. Zatiaľ nemáme uhradené ani náklady z prvej vlny,“ uviedol predseda ZMOS-u.

Tam sa však požiadavky miest a obcí nekončia. „Odoslali sme už list ministerstvu financií, aby sa bezúročné pôžičky pre samosprávu stali transferom.“ To znamená, že peniaze poskytnuté štátom na preklenutie ťažkej situácie v súvislosti s koronakrízou by už mestá a obce nemuseli vracať.

Branislav Tréger tiež odporučil vláde, aby druhé kolo testovania na budúci víkend už nebolo celorepublikové. Malo by sa podľa neho konať len v okresoch, kde je to nevyhnutné. Podľa výsledkov momentálne horí najmä sever Slovenska, zatiaľ čo na juhu a západe je situácia oveľa lepšia.

2. kolo nechcú

Viacerí starostovia bratislavských mestských častí sú proti tomu, aby sa budúci víkend konalo v hlavnom meste druhé kolo celoplošného testovania ľudí na COVID-19. Poukazujú pritom na sobotňajšiu (31. 10.) štatistiku, kde percento pozitívne testovaných v rámci Bratislavy bolo na úrovni 0,31 percenta.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyhlásil, že úplne rozumie pochybnostiam o potrebe realizovať druhé kolo plošného testovania v hlavnom meste.

Ak by štát nariadil druhé kolo celonárodného testovania, samospráva bratislavskej Karlovej Vsi upozorňuje, že sa možno postaví na odpor. „Koketujem s myšlienkou, že v prípade nariadenia druhého kola testovania v Bratislave, konkrétne u nás v Karlovej Vsi, navrhnem vypovedanie poslušnosti,“ uviedla starostka Dana Čahojová.

Bratislavský primátor deklaruje, že najbližšie dni sa bude pýtať štátnych úradov a radiť so starostami, čo čísla z celoplošného testovania znamenajú pre protiepidemio­logické opatrenia v Bratislave, a či a ako sa môže mesto vyhnúť druhému kolu plošného testovania.

Primátor i starostovia zároveň vyzývajú obyvateľov hlavného mesta, aby ostali opatrní, naďalej nosili rúška, dodržiavali odstup, dbali na hygienu rúk a rešpektovali aj ďalšie protipandemické opatrenia.

Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM