Aktualizované Rôzne Zo Slovenska

Na Železnej studienke migrujú mladé žabky z rybníkov do lesa. Poradíme, ako im pomôcť

Mladé žabky sú veľmi krehké a drobné. Ak chcete byť nápomocní, nechytajte ich do rúk. Mohli by ste im ublížiť.

Ilustračný obrázok k článku Na Železnej studienke migrujú mladé žabky z rybníkov do lesa. Poradíme, ako im pomôcť
5
Galéria
Zdroj: TASR

Tento rok sa na Železnej studienke uskutočnil už 33. ročník akcie „Pomoc ropuchám pri jarných migráciách“, ktorú organizujú členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.

Nebezpečná cesta

Dobrovoľníci na miestach najmasovejšej migrácie žiab cez cestu na Železnej studienke najskôr postavili zábrany, potom prenášali žaby cez cestu do rybníkov. V poslednej fáze pomoci, kedy žaby po nakladení vajíčok začali opúšťať rybníky, zábrany odstránili.

Nie je ale isté, či mysleli aj na to, že z nakladených vajíčok sa čoskoro vyliahnu žubrienky a zo žubrienok vyrastú malé žabky, ktoré sa budú chcieť vrátiť do lesa. Prekážkou im je ale nebezpečná asfaltová cesta s autobusmi a cyklistami, ktorú veľké množstvo neprežije.

Na migrujúce mladé žabky upozornila pozorná návštevníčka Železnej studienky na sociálnej sieti: „Najhoršia situácia je pri horných rybníkoch. Za hodinu sme z cesty vyzbierali asi 500 žabiek. Menšie množstvo sme zozbierali aj od parkoviska až po Klepáč,“ opisuje Petra a zároveň vyzýva k ohľaduplnosti a pomoci mladým ropuchám.

„Cyklisti nám nadávali, že sme na ceste. Bežci mali pohŕdavé poznámky. Milí „športovci“. Ak chcete športovať v prírode, základ je chrániť ju. Žabky sú tak malé, že v tej rýchlosti, akou tam jazdíte, nie je šanca sa im vyhnúť. Okrem toho sme našli množstvo zrazených mladých vtáčikov v cyklistických pruhoch,“ apeluje na cyklistov.

Ako pomôcť?

„Ak máte niekto čas, prosím, choďte pomôcť žabkám k horným rybníkom. Prosím, nebuďte zadubení meštiaci. Na Železnú studienku chodíme všetci radi relaxovať a nájsť pokoj od betónovej džungle. Ak ju však nebudeme všetci spoločne chrániť, dlho nám nevydrží,“ dodala Petra.

Prenos malých žabiek, na rozdiel od prenosu ropúch a skokanov pri jarných migráciách, sa ale podľa Romana Lehotského z organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus nerealizuje nikde na Slovensku, ani v zahraničí. „Dôvodom je problematická manipulácia s tak malými živočíchmi, negatívne pôsobenie suchej pokožky človeka na jemnú kožu malých žabiek, či ešte zložitejšiu prípadnú manipuláciu v rukaviciach. Na rozdiel od jarnej migrácie nemajú tieto žabky jednoznačný smer migrácie, čím sa stáva ich prenos veľmi neefektívnym. Navyše migrácia trvá veľmi krátko a jej termín je ťažšie predvídateľný,“ povedal pre Bratislava24.sk.

Ak ale predsa len chcete na vlastnú päsť mladých žabkám pomôcť, robte to veľmi opatrne. Ako na to, poradila Jana Znášiková z Mestských lesov Bratislava: „Žabky sú veľmi malé, preto je potrebné s nimi manipulovať veľmi opatrne. Každé silnejšie pritlačenie môže spôsobiť ich smrť. Malé žabky je potrebné preniesť cez chodníky, alebo cez cestu a vypustiť ich v lese. Nie je možné ich chytať do ruky, je potrebné mať nejakú menšiu nádobu, alebo škatuľku, v ktorej sa dajú preniesť. Najmä pri rybníkoch je ich v tomto období veľké množstvo, preto je potrebné, aby sa ľudia lepšie pozerali pod nohy,“ uviedla pre Bratislava24.sk Znášiková.

„Mestské lesy sa v rámci lesnej pedagogiky zaoberajú aj týmto problémom. Žiaci, ktorí k nám do lesa prídu, pomáhajú malým žabkám pri prekonávaní cesty a nasmerovaní ich do lesa,“ dodala Znášiková.

Foto mladých žabiek: Petra Adamcová, Michala Špačková

Pomoc ropuchám pri jarnej migrácii
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM